Szeretek dohányozni, és most abbahagyom!

Egyik leggyakoribb függőségünk, a dohányzás igazi okát és a leszokás igazi útját mutatja a német újságíró új könyvében: Szeretek dohányozni… és most abbahagyom.

Drogként az a cigaretta titka, hogy eleinte egyáltalán nem ízlik. Elképzelhetetlennek tűnik hát, hogy erre az undorító füstre rá lehetne szokni. A cigarettával való bajlódás is idegesítő. Kezdőként még messze eltartja magától az ember, hogy a füst ne szálljon az orrába-szemébe.

Más kábítószerekkel ellentétben, a cigaretta kezdetben sem élvezetet nem nyújt, sem fesztelenebbé vagy mámorosabbá nem tesz. A cigaretta pusztán társasági eszköz: arra szolgál, hogy beilleszkedjünk, felnőtté váljunk és menőnek lássanak minket, és éppen ez a nikotin nagy csapdája.

szeretek

A cigaretta titka az idegrendszer alattomos átalakításában keresendő: a nikotin csak akkor kezd kellemesen és kielégítően hatni, ha az idegrendszer már kellőképpen átalakult, és – némi elégedetlenséggel – érezni kezdjük az ingerületátvivő anyagok hiányát, amelyet azután nikotinnal ellensúlyozunk!

Fokozatosan „megszeretjük” a dohányzást, hogy megkapjuk azt a parányi pluszt, amellyel korábban nikotin nélkül természetszerűleg rendelkeztünk.

A cigaretta legnagyobb trükkje az, hogy eleinte – hatás híján – nem érezzük függőségre hajlamosító szernek a nikotint. Ifjonti lendületünkben száz százalékig biztosak vagyunk abban, hogy ettől a minimális hatástól nem válunk függővé, mint a béna szüleink vagy más idősebb dohányosok, akiknek muszáj rágyújtaniuk.

Csak az agy átalakulása teszi a dohányzást megnyugtatóvá, kellemessé. Ez a csel teszi a nikotint kemény droggá. A kezdő dohányosok (fiatalok és felnőttek együttvéve) 38 százaléka nikotinfüggővé válik, és az elkövetkező tíz–húsz évben „szeretni fog” dohányozni.

Gyerekek és fiatalkorúak még gyakrabban lesznek nikotinfüggők. A fiatalkorú dohányosok 75 százaléka felnőttkorában is tovább dohányzik. A „kemény” és „enyhe” drogok megkülönböztetése csak a nyilvánosságnak szánt kategorizálás.

Ám ha azt nézzük, hogy melyik kábítószer mennyire hajlamosít függőségre, és mennyi időbe telik, amíg valaki heroin- vagy nikotinfüggővé válik, akkor a cigaretta minden más kemény drogot megelőz, ráadásul egyetlen más kábítószerbe sem halnak bele ilyen sokan: cigarettafogyasztás következtében ötmillióan halnak meg évente!

A könyvben ajánlott programot követve az Olvasók megszabadulhatnak a dohányzás okozta stressztől, hangulatingadozástól és nem kell félniük a leszokás utáni elhízástól sem. Jopp módszereivel a testsúly könnyen tartható: aki jóllakott és elégedett, az könnyebben leteszi a cigarettát.

Forrás: