Sulikezdés stresszmentesen: álom vagy valóság?

Pár nap múlva kezdődik az iskolaszezon, és a szabadabb hónapok után ismét beköszöntenek a kötöttebb hétköznapok. Sokszor már maga a ritmusváltozás, vagy a vakáció vége is stresszfaktor lehet szülők és gyermekek számára egyaránt.

Az előkészületek és az új tanév kihívásainak való megfelelés pedig legtöbbször tovább emelik a feszültséget akár rutinos diák, akár sulikezdő van a családban. A Vatera tippjeivel maximálisan kiélvezhetjük a vakáció utolsó napjait, és az iskolakezdést is gördülékenyebbé tehetjük az egész családnak. Sőt, ha ügyesek vagyunk, ezekkel a módszerekkel az egész tanév nyugodtabb lehet.

Tervezés és szelektálás

Ahelyett, hogy felesleges köröket futnánk, és rágörcsölnénk a legapróbb tennivalókra is, egy kicsit még dőljünk hátra és inkább élvezzük ki a napsütést és a vízpartot. Szürcsöljünk el egy jegeskávét, és gondoljuk át, milyen teendőink vannak iskolakezdés előtt és hogyan változik a napirendünk, ha újra becsengetnek. Igen, sok. Azonban ahelyett, hogy pánikba esnénk, fussuk át még egyszer a listát, gondoljuk át, hogyan tudunk egyszerűsíteni a napi tevékenységeinken és akár nyerni még egy kis minőségi időt. Lehet, hogy egy csomó fontosnak hitt, de valójában kihagyható tennivalót osztottunk magunkra első körben, amiben a családtagok, sőt, akár a gyerkőcök is segíthetnének. Érdemes kiszórni a felesleges köröket, és a valóban fontos dolgokra fókuszálni.

Mondjunk néha nemet, és tudatosítsuk magunkban, hogy nem dől össze a világ, ha néha hagyjuk válasz nélkül csörögni a telefont, vagy villogni a chatet. A házimunkába se őrüljünk bele, nem biztos, hogy most azonnal kell kimosni azt a halom ruhát, talán elég egy kicsit később is. Ami a bevásárlást illeti, biztosan szükséges hat különféle helyre mennünk a holmik beszerzéséhez? Talán elsőre nem tűnik fel, de ez rengeteg plusz idő és energia! Tervezzünk előre a teendőkkel, a vásárlás pedig online még kényelmesebb, és ma már a sulikezdéshez szükséges dolgokat is pár kattintással beszerezhetjük, akár a Vaterán. Ha ügyesek vagyunk, hosszú távon is sikerül ezzel a technikával észszerűsíteni a hétköznapokat, nem csak az iskolakezdés kapcsán.

Vásároljunk tudatosan

A tevékenységek tervezése és a tudatos időmenedzsment mindenképp hasznos lépés, azonban kiindulásként mindenképp készítsünk bevásárlólistát. Előtte nézzünk körbe alaposan otthon, hátha van még elfekvőben itt-ott ez-az. Így megelőzhetjük azt, hogy felesleges „raktárkészletet” halmozzunk fel. Azt is gondoljuk át, feltétlenül szükséges-e, hogy mindenből újat vegyünk. Legyünk őszinték: sokszor csak az újdonság varázsa és izgalmassága miatt cserélünk le egy-egy holmit. Nincs is ezzel semmi baj, csak kidobás helyett inkább adjuk el a megunt tolltartót az online piactérten és cseréljük le egy alig használtra, ami pont annyira menő, mint a jelenlegi csak épp másképp.

Az alábbi dolgokra biztosan szükségünk lesz:

– füzetek – vonalas, kockás, sima és hangjegy

– könyv- és füzetborítók

– füzetcímke

– néhány ceruza, toll

– radír

– tolltartó

– iskolatáska

– tornafelszerelés

– színesceruza

– vízfesték

– tempera

– ecsetek

– rajzlap

iskolakezdés4

Lazítás, mint a napi rutin része

A tervezés és előkészületek mellett alakítsunk ki napi rutint az iskolai időszakra is, és ne csak a kötelességekre gondoljunk. Építsük be a lazítást is a napirendünkbe, és ne riadjunk meg attól, hogy a mi elképzelésünk a pihenésről nem feltétlenül fedi a gyermekünkét. Természetes, hogy más kikapcsolódást igényelnek a kisiskolások, mint a szülők, ahogy az is, hogy a sok együtt töltött idő mellett néha mindenkinek szüksége van egy kis én-időre.

Tökéletesség helyett

Azzal, hogy folyton azon feszengünk, hogy mindig mindent hibátlanul csináljunk, valójában csak felesleges és az egészségünkre is káros feszültséget viszünk a saját és a gyerkőcünk életébe is. Ha eddig mindig a maximumra törekedtünk, próbáljunk meg kevesébe szigorúak lenni magunkkal szemben. Ráadásul, még ha nem is támasztunk nagy elvárásokat a gyermekünkkel szemben az új iskolaév, vagy az sulikezdés kapcsán, a szülői mintát követve vagy a tanárok pressziójára reagálva önkénytelenül átragadhat rá a megfelelési kényszer okozta stressz. A tökéletesség helyett fogadjuk el a dolgokat akkor, ha már elég jók, és persze legyünk rugalmasak. Hiszen a bármennyire is megszervezzük a dolgokat, előfordul, hogy másképp alakulnak. Higgyük el, hogy meg tudjuk oldani a helyzetet, mint azt oly sokszor megtettük már!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.