Se túró rudi, se rántott hús!

Az egész világon növekszik az allergiás megbetegedések száma. Ez összefügg a felgyorsult életmóddal, a megváltozott táplálkozással, a tartósított és készételek fogyasztásával, amelyek új allergének megjelenésével járnak.

A táplálékallergia főként a gyermekek betegsége, előfordulási gyakorisága a kicsik körében kb. hat százalék. A következőkben egy olyan anyuka ,,esetleírását" olvashatják, aki kisfia mellett tanulta meg, mit jelent egy allergiás gyermek édesanyjának lenni.

Egy kétéves tej– és tojásallergiás kisfiú édesanyja vagyok. Hosszú, nehéz hónapok alatt derült fény kisfiam e táplálékok iránti érzékenységére. A csecsemőkori hasfájások gyermekem esetében nem a szokásos 2-3 hónapos korig tartottak, 4-5 hónaposan is még komoly hasi görcsei jelentkeztek.

Ekkor a tejallergia lehetősége még fel sem merült bennem, talán azért, mert nem voltak ilyen irányú információim. 5-6 hónapos korában ekcémás foltok jelentek meg a csuklóin, illetve a szája körül, melyet gyermekorvosunk először a cumi rossz hatásának vélt.

Felületi kezeléssel némi javulás állt be a gyermek állapotában, de amint a bőr különböző készítményekkel történő kezelését felfüggesztettük, az ekcémás tünetek újra jelentkeztek. Ezzel párhuzamosan viszonylag gyakran, és néha nagy mennyiségű székletet ürített!

Kisfiam 6 hónapos koráig csak anyatejes táplálást kapott, így gyanúm az anyatejre terelődött, ezért saját elhatározásomból először csak tejmentes, későbbiekben viszont teljes tejtermékmentes diétát tartottam, egy hónapon keresztül.

u8xuq4z4

A bőrtünetek egyre javultak, végül – valószínűleg a kora nyári sok-sok napsütésnek is köszönhetően – az ekcémás foltok teljesen eltűntek. Tudatlanságom – de a gyermekorvos, illetve a védőnő sem tiltotta – miatt, látva a ,,teljes gyógyulást", 8-9 hónaposan elkezdtem bevezetni a tejtermékeket.

A nyár folyamán semmilyen elváltozást nem észleltem sem a gyermek bőrén, sem pedig a székletében. Ősz elején már ismét jelentkeztek a nem kívánt jelek, bár még ekkor sem tudatosult senkiben, hogy tejallergiával állunk szemben.

Október folyamán (kisfiam ekkor volt egyéves) bőrgyógyászatra mentünk, ahol újabb gyógykenőcsöket kaptunk a bőr ápolására. A felületi kezelés nem hozott eredményt. Közben a tojást is elkezdtem bevezetni gyermekem étrendjébe, de hamar kiderült: elsősorban a fehérje allergizáló hatását sem bírja a szervezete.

Néhány perc alatt a szája körül piros foltok jelentek meg. Ekkor úgy döntöttem, hogy felkeresünk egy gasztroenterológust. Addigra már nyilvánvalóvá vált, hogy a külső jelek komolyabb belső rendellenességekre utalnak.

A doktornő vérvételt javasolt az allergia kimutatására, és szigorú diétát szabott az eredmény megérkeztéig. Mivel az eredmény negatív lett, így a szakorvos kizárta az allergia lehetőségét, mi pedig – javaslatára – abbahagytuk a diétát.

(Azóta megtudtam, hogy ilyen korú gyermeknél gyakori, hogy vérből nem mutatható ki a táplálékallergia, illetve, hogy nem minden tejallergia mutatható ki vérből.) Amint a tejtermék bevezetését újra elkezdtük, a gyermeken azonnal jelentkeztek a piros pöttyök, illetve a belőlük kialakuló foltok. Egy januári könnyű nátha idején, az anyatejes táplálást teljesen elhagyva, a bőrelváltozások ismét felerősödtek.

keverem_kavarom

Se túró rudi, se rántott hús

Januártól májusig kisfiamat ugyan diétáztattam, de mivel valakitől – nagyon helytelenül – azt hallottam, hogy az sem jó, ha a szervezet teljesen elszokik ezen táplálékoktól, így hetente 2-3 alkalommal 1-1 szelet sajtot, vagy 1-2 kanál joghurtot, illetve néhány alkalommal tojástartalmú péksüteményt kínáltam a gyermeknek.

Állapota természetesen tovább romlott, a bőrelváltozások a náthás megbetegedések alatt állandóan felerősödtek. Egy másik gasztroenterológushoz vittem kisfiamat, aki azonnal tej(termék)- és tojásmentes diétát írt elő.

Tejterheléssel igazolta azt, ami fél éve már teljesen biztosnak látszott, vagyis, hogy a gyermek tejérzékeny. Ettől a naptól kezdve tart a nagyon szigorú tej- és tojásmentes diéta, mely megvalósításához (receptek) semmiféle segítséget nem kaptam.

Mivel a szakorvosoktól a diétára vonatkozóan elmaradt a segítség, sőt dietetikushoz sem irányítottak, valamint kereskedelmi forgalomban sem találtam olyan könyvet, mely egyszerre tej(termék)-, illetve tojásmentes recepteket is tartalmazott volna, elhatároztam, hogy az idők során kikísérletezett receptjeimből összeállítok egy négyrészes kiadványt.

Egy gyermek számára a táplálékallergia legnehezebb része elfogadni, hogy jó néhány ételtől egyik napról a másikra tartózkodnia kell! Nincs túró rudi, tejszelet, csoki, de még egy darab rántott húst sem kaphat. A szülő felelősségteljes feladata, hogy a mielőbbi gyógyulás érdekében állandóan, gondosan figyelje, hogy még nyomokban se jusson gyermeke szervezetébe az allergén!

Ha megtalálják a közös hangot, ha a szülő sajnálat nélkül, türelmesen, a gyermek életkorát figyelembe véve, érthetően meséli el a fennálló problémát, akkor a gyermek nagyon könnyen elfogadja az új helyzetet, s nem nehézségként, hanem természetes állapotként fogja azt kezelni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.