Puszilnivaló védelem – Hogyan gondozzuk a baba bőrét?

Egy kisbaba sima, puha bőrénél aligha van kellemesebb, lágyabb dolog! A gyermek számára komoly védelmet is jelent – ugyanakkor nekünk is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy ez így is maradjon. 

A csecsemők bőre lágy, sima és érzékeny. Nem ugyanúgy kell vele bánni, mint egy felnőttével. A védőgátként szolgáló bababőrt fontos ápolni, de túlzásba vinni sem szabad. Lássuk, hogyan tarthatjuk meg az egészséges határt!

1. Gondoljuk át a fürdetést

Még ha esténként nagy örömet is jelent a fürdetés, tudni kell, hogy a babát nem szükséges heti két-három alkalomnál többször fürdetni, legalábbis amíg nem mászik körbe-körbe és dörzsöl a hajába, amit csak ér. Elegendő a szivaccsal lemosás a pelenkás területen, a száj környékén és a bőr redőknél – a hónalj, comb és a toka körül.

Habzásra sincs szükség – a szappant is inkább az indokolt területeken érdemes használni, illetve a bőrredőknél. A sima víz mindenhol máshol elég. Fürdetéshez egy nagyon enyhe mosdatószer felel meg, amely illat- és színezékmentes. Kerüljük a szappant és a habfürdőt, valamint tartsuk be az alapvető biztonsági szabályokat fürdetésnél: tartsuk a baba fejét, teszteljük a víz hőmérsékletét, például a csuklónk belső felén. Minden szükséges dolgot készítsünk a kezünk ügyébe fürdetés előtt, mert a csecsemőt soha, egy pillanatra sem szabad őrizet nélkül hagyni a fürdőben.

naked-baby

2. A nap ellen védjük

Védjük a babát a nap ellen, amennyire lehet. Ha napközben kivisszük, bőrének védelmét biztosítsuk kis sapkával, sűrű szövésű ruhával, amely takarja a karját és a lábait, napszemüveggel az ultraibolya sugárzással szemben, UVA és UVB sugarakat kiszűrő, széles spektrumú fényvédővel, mely legalább 15-ös napvédő faktorral rendelkezik.

A 6 hónaposnál fiatalabb babáknál csak kis területekre vigyünk fel napvédő krémet, amelyeket nehéz befedni ruhával: arcára és kezére. Egy idősebb gyermeknél már máshová is kenhetünk, de legyünk óvatosak a szemek környékén. Délelőtt 10 és délután 4 óra között lehetőleg ne vigyük ki a napra a kicsit. Ilyenkor a legerősebb a nap és a legtöbbet is árthat.

A titándioxidos vagy cink-oxidos fényvédők kíméletesebbek a bőrhöz. A napvédőt 2 óránként érdemes újra felkenni a bőrre, miután a baba izzadt vagy nedves lett.

17_Newborn_Skin_Care_Baby_Care_xxxlarge

3. Védelem a pelenkával szemben

A pelenkázott bőr gyakran nedves, így ki van téve a súrlódásnak, dörzsölésnek – és akkor még ott a széklet is. Mindegyik irritálhatja a kisbaba bőrét. Ahhoz, hogy ezt az érzékeny területet kellően ápoljuk, a gyermek pelenkáját gyakran kell cserélnünk. Tisztítsuk gyengéden a bőrfelületet ezen a részen, eldobható törlőkendővel, amely alkohol- és illatanyagmentes, vagy használjunk egy nedves törölközőt.

Hagyjuk a baba bőrét szellőzni, amikor lehet, és használjunk bőrvédő krémet, mielőtt ismét belepelenkázzuk a gyermeket. Minden pelenkaváltásnál bőven kenjük be a bőrét a krémmel, mely cink-oxidot vagy vazelint tartalmaz. Segít, hogy a bőr ne legyen túlzottan nedves és gyűrődő.

4. Óvatosan a csemete szennyesével

Amikor a baba ruháit mossuk, vigyázzunk, hogy a mosószer illatanyag- és színezékmentes legyen. A lágyítószereket bármilyen formában kerülni kell. Érdemes egyébként az egész családra nézve betartani ezeket a szabályokat, olyan mosószerekkel ruhát tisztítani, amelyek kíméletesek a bőrhöz.

A kiütés bárhol jelentkezhet a bőrön, amelyet ruha borít. Még az arcon is, köszönhetően az ágyneműnek vagy a szülő ruhájának.

5. Hidratáljunk!

A kisbaba lágy, sima bőrének is szüksége van hidratálásra, ahogyan anyáénak vagy apáénak. Illatanyag mentes, bőrpuhító krémet vagy kenőcsöt fürdés után fontos használni, hogy megelőzzük a bőr kiszáradását.

Hidratáljuk a gyermek bőrét gyakrabban, ha száraz, hideg az idő és akkor is, ha ekcémája van. A krémek és kenőcsök előnyösebbek, mint a testápoló. Utóbbi nagyobb valószínűséggel irritálja a bababőrt. Télen érdemes hidratáló krémmel kétszer is bekenni a csemetét: ilyenkor a minél zsírosabb, annál jobb a szabály.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.