Nincs pénzünk és időnk a romantikára

A Romantikaünnep szervezői kíváncsiak voltak, mennyire vagyunk romantikus nemzet. On-line felmérésükben több mint ezren (1082 fő) segítettek ezt megválaszolni.

„Gyömrőn, Magyarország romantika-fővárosában mindent tudni szeretnénk a romantikáról! Nem tagadom, fesztiválunkon néha feszegettük a határait is. Példa erre a csoportos házasságkötés vagy az erkélyjelenet-verseny„– mondta Gyenes Levente, a Romantikaünnepet összefogó és a felmérést végző polgármester.

De mit mutatnak a válaszok?

A válaszadók több mint 60%-a értékelte egy ötös skálán romantikusnak vagy nagyon romantikusnak a kapcsolatát. 4%-uk szerint a kapcsolata egyáltalán nem romantikus, igaz, 31% szerint a szerelem és a romantika nem jár kéz a kézben.

Az utóbbi évek ezoterikus fejlődése is megmutatkozik. A kitöltők háromnegyede szerint jelenlegi partnerével valamilyen különleges kapcsolat köti össze (például előző életükben már találkoztak, vagy a sors is egymásnak teremtette őket). Hasonlóan magas arányban, 78%-ban hiszünk a szerelemben első látásra, és szinte pontosan ugyanennyien vártak már legalább egyszer csillaghullásra nyári éjszakán.

Jellemzően kialakulnak titkos mondatok a párok között, akik félszavakból is könnyen megértik egymást. Ez a válaszadók 78%-ának tökéletesen, 18%-ának egészen jól megy, és mindössze 5% az, aki egyáltalán nem alkalmazza.

romantika001

A kapcsolat elején vagyunk a legromantikusabbak

Kíváncsiak voltak arra is, hányan ünneplik a Valentin-napot. A válaszadók közel fele komolyan veszi és tartja a szerelmesek napját, 30% tartja, de nem veszi komolyan, míg a maradék egyáltalán nem ünnepli.

Ami az ajándékozási szokásainkat illeti, a párok jellemzően havonta, illetve évente párszor kedveskednek meglepetéssel szerelmüknek, míg szerelmes levelet vagy üzenetet (online vagy SMS is) főleg a fiatalabb korosztály tagjai küldenek sűrűn egymásnak. A kitöltők egyötöde csak a kapcsolata elején írt bármilyen vallomást.

Nincs elég pénzünk a romantikára

És milyen gyakran mondjuk kedvesünknek, hogy „szeretlek”? A válaszadók 63%-a napi rendszerességgel, 15%-uk hetente, 6%-uk havonta, 14%-uk néha, míg 2%-uk ezt soha nem mondja. Ugyanennyien nem emlékeznek még csak megközelítően sem az első csók napjára.

A számítógépek monitorjain, nagy kijelzős telefonokon párunk gyakran feltűnik. Minden második válaszadónak jelenleg is szerelme szerepel háttérképként, és mindössze 23% válaszolt úgy, hogy sosem volt.

A tesztből az is kitűnt, hogy a partnerek kétharmadának nem jut egymásra elegendő ideje, és ha anyagi helyzetük javulna, sem lennének feltétlenül romantikusabbak (39%). 31% lehet, hogy több pénz birtokában változtatna ezeken a szokásain, 30% pedig azt állítja, hogy ha több pénze volna, akkor biztosan romantikusabban élne.

Forrás: