Nézd csak, anya milyen sovány!

A szülő, aki azon töpreng, miként segíthetne túlsúlyos gyermekének a fogyásban, először is vessen egy hosszas pillantást a saját tükörképére – tanácsolják amerikai kutatók.

A kutatók kiderítették, hogy a duci fiatalok könnyebben szabadulnak meg a súlyfeleslegtől, ha a szülők is beállnak melléjük a sorba. „Olyan tényezőket vizsgáltunk, mint például a nevelési stílus és képesség, vagy az otthoni étkezés megváltoztatása, és hogy ezek milyen hatással vannak a gyermekek testsúlyára” – mondta el a szerző, Dr Kerri N. Boutelle a Kalifornia Egyetemről. „Mi a díjnyertes módszer a gyermek megsegítésére? Ha a szülő is lefogy. A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy ez volt a legfontosabb jelzője a gyermek sikerének.”

A Kalifornia Egyetem (San Diego) és a Minnesota Egyetem kutatói 80 gyermek-szülő csoportot figyeltek meg, a 8-12 éves túlsúlyos vagy elhízott gyermekek köréből. Öt hónapon át vettek részt egy programban, vagy szülőkkel együtt, vagy csak a szüleik. A kutatás a háromfajta nevelési stílus hatásait vizsgálta, melyet a családalapú viselkedésterápián tanítanak. Ezek: viselkedésminták, amelyek a szülők fogyását segítik, akik így szerepmodellként állnak gyermekeik előtt; az otthoni étkezések átalakítása és nevelési technikák (például képesség arra, hogy a gyermek által elfogyasztott ételmennyiséget korlátozzák).

falank1

A kutatók kiderítették, hogy ha a szülőknek sikerült lefogyniuk, csak akkor született hasonló eredmény a gyerekeknél is. Az Obesity című folyóiratban azt írták, hogy az orvosoknak a szülőket kellene bátorítaniuk a súlyuk normalizálására, mert a jó példa ragadós.„A szülők a legfontosabb emberek a gyerekek életében, ők az első számú tanítóik” – magyarázta Dr Boutelle. „Jelentős szerepet játszanak bármely, gyermekeknek szóló fogyókúrás programban, ez a kutatás pedig igazolta a példamutatás fontosságát az egészséges táplálkozási és edzési szokások kialakításában.” A legutóbbi adatok szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a gyerekek mintegy harmada elhízott vagy túlsúlyos.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.