Miért olyan fontos a zene a cohleáris implantátummal élő gyerekek számára?

A cochleáris implantátummal élő hallássérült gyerekek auditív, azaz halláson alapuló készségei szoros összefüggésben állnak azzal, milyen szerepet tölt be a zene a gyermek életében. Ezt állapította meg a Helsinki Egyetem és a University College London kutatóinak új tanulmánya.

A zene és az éneklés igen fontos lehet minden cochlerális implantátumot viselő gyermek számára. A rendszeresen éneklő és zenei tevékenységekben részt vevő gyerekeknek ugyanis sokkal jobb a beszédészlelési képessége zajos környezetben a zenével nem foglalkozó társaikhoz képest. Márpedig ez igen jelentős segítséget jelent az óvodai és iskolai környezetben egyaránt, ahol a gyerekek zajos körülmények között kommunikálnak, és kapják az utasításokat – adta hírül a Mindenamihallás.hu.

Fotó: 123rf.com

A zenetanítás és különösen az éneklés – beleértve a szülők gyermekhez való éneklését – minden gyermek számára hasznos, a hallássérült gyerekek pedig különösen sokat profitálhatnak belőle, mivel pozitívan befolyásolja a nyelvi fejlődésüket és a kommunikációs készségeiket, ami a jövőjük szempontjából is igen fontos.

A kutatók szerint az óvodákban és iskolákban mind szélesebb körben kellene megteremteni, hogy a gyerekek mindennapjainak szerves részét képezze a zene és az éneklés, hogy élvezhessék ezek valamennyi pozitív, fejlesztő hatását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.