Meddig tart idén az influenza járvány?

Ausztriában már tetőzött

Az idei influenza járvány hamarabb kezdődött, így a tetőzése és a vége is hamarabb várható Európában. Ezt a következtetést az európai  járvány terjedését figyelő elemzők megerősítik. A kontinensen a nyugati irányból a keleti országok felé terjedő járvány Angliában a korábbi évekhez képest  hamarabb érkezett, az elmúlt év végén már tombolt, és a lecsengése is gyorsabban kezdődött.

A szomszédos Ausztriában február elején regisztrálták az eddigi legmagasabb megbetegedési számot (12 600 új beteg), amely azóta napról napra csökken. Az Austrian Tim híradása szerint az idei legjelentősebb vírus a szomszédos országban  az A (H1N1) vírus,  a virológusok azonban találtak H3N2 vírust és előfordulnak még influenza B vírusok is.

 

Az influenza kiemelt kockázati korosztályai  a gyermekek és az idősek.

Bár a szezonális influenza hullám úgy tűnik, hogy tetőzött, a bécsi egészségügyi hivatal felhívja a figyelmet, hogy az influenza még nem ért véget. Az elmúlt években az  influenza következtében bizonyított halálozási számok fokozatosan csökkentek. 2002/2003-ban  1600 haláleset történt (65 év felett: 1.300),  2004/2005-ben 1300 ember halt meg influenza következtében (65 év felett: majdnem 1200),  2008/2009-ben pedig  1100 ember volt a kór áldozata (mindegyik 65 év felett).

h1n1nagy

 

Az osztrák járványügyi  szakértők kiemelten ajánlják idén is a védőoltást. Különösen  azoknak, akik a szív-és érrendszeri problémákkal küzdenek, a cukorbetegeknek , a gyenge immunrendszerűeknek és különösen azoknak, akik bármilyen közösségben vannak. Az osztrák influenzások jellemző tünetei: láz, köhögés és torokfájás, izomfájdalom  és a fáradtság, a gyerekeknél gyakori a hányás is.
Az osztrák egészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy köhögés és tüsszentés valamilyen zárt térbe eldobható  zsebkendőbe történjen,  és hogy az arcot, a szájat, az orrot ne érintsük meg semmivel sem.
Különösképpen a kezünkre ügyeljünk, ugyanis az ember átlagosan óránként akár 3-4 alkalommal is, szinte önkéntelenül megérinti ezeket a testrészeit.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.