Meddig még? – Amikor a gyerek a szomszéd szobából mobilon üzen

Manapság már a 7 éves gyerekek is teljesen a technika befolyása alatt élnek – és csupán a szülők fele érzi úgy, hogy ennek bizony hatása van a családi kapcsolatokra.

A gyerekek valósággal hozzá vannak nőve a technikai eszközökhöz napjainkban, ugyancsak készülék-orientált szüleiknek köszönhetően, és csupán felük érzékeli, hogy mindennek nincs feltétlenül jó hatása a családi kapcsolatokra – állítja egy új kutatás.
A 7-8 éves gyermekeknek a harmada, a 9-11 esztendősöknek a kétharmada, a 12-14 évesek körében pedig tízből kilenc gyerek rendelkezik saját mobiltelefonnal – adta hírül a Halifax Insurance Digital Home Index. A szülők 60 százaléka érzi úgy, hogy az időmennyiség, amennyit a gyermekek a készülékek használatával töltenek, befolyásolja a családdal és a barátokkal töltött időt.

A második éves felmérés, melyet a Halifax Insurance Digital Home Index végzett, 1000 szülő és 7-17 éves kor közötti gyermekei szokásait vizsgálta, annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan befolyásolja a családi életet, a családi kapcsolatokat a technika.
A tanulmány rámutatott, hogy manapság a gyerekek mindegyike birtokol elektronikai eszközt, és harmaduk óránként többször is ellenőrzi a telefonját. A gyerekek kétharmada azt is beismerte, hogy az eszközöket még az ágyban is használják, beleértve a mobilokat és a tableteket – ez bizony aggodalomra ad okot, hiszen köztudott: egy gyermek nehezebben veszi rá magát arra, hogy a készüléket kikapcsolja.

 

Ez az „állandóan elérhető” magatartás eltolódást eredményez a családi kapcsolatokban, hiszen a gyermekeknek több mint egyharmada még akkor is a technikát használja a kommunikációra, ha egy fedél alatt tartózkodik a szeretteivel! Sőt, a szülők egyharmada beismerte, hogy – gyerekeikkel együtt – még az ebédlő asztalnál is szokásuk pötyögni az eszközeiken…
Ugyanakkor, a gyerekek 30 százaléka állítja, hogy a szülők eszközhasználata rossz példát mutat számára – a fáradt szülők átlagosan 3 órát töltenek a tévé előtt naponta és 68 százalékuk használja elektronikai készülékeit, mialatt a gyerekeivel van.

A modern technika manapság az élet része, így természetesen kihat a családi kapcsolatokra is, arra, hogyan viselkednek a családtagok. De az is nyilvánvaló, hogy a gyerekek és fiatal felnőttek egy része valóban túlzásba viszi az eszközök használatát – mondta el Dr. Kairen Cullen oktatási pszichológus.

A szülők kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott kommunikációs helyzethez és keményebben kell küzdeniük azért, hogy nyitott és értelmes beszélgetéseket folytathassanak gyerekeikkel, akik már az azonnali üzenetküldés és közösségi média korában nőttek fel. Ám a virtuális kommunikáció sosem lesz olyan, mint a szemtől-szemben kommunikálás. A szülők a legalkalmasabbak arra, hogy az internet ésszerű és kiegyensúlyozott használatát elősegítsék, beleértve azt is, hogy legyenek teljesen „offline” időszakai a gyermeknek, amikor a családtagok csak egymással foglalkoznak.

telefon

„Digitális nevelés”

A technológia befolyásolja a szülő nevelést – az anyák és apák kétharmada beismeri, hogy használja a különféle készülékeket a gyermeke szórakoztatására, noha több mint felük aggódik amiatt, mennyi időt tölt a csemete az efféle készülékek társaságában.
Annak ellenére, hogy csaknem háromnegyedük megengedi, hogy a gyermeke szobájában legyenek ezek a készülékek, a szülők 35 százaléka bevallja: nem tudja, hogyan használja azokat a gyerek, több mint felük pedig aggódik amiatt, hogy nem tudja kontrollálni az eszközhasználatát.

Sok szülő amiatt is ideges, hogy a gyerek elveszíti vagy tönkreteszi a nem éppen olcsó elektronikai eszközét. Ennek ellenére azonban a szülők több mint egyharmada nem rendelkezik semmilyen biztosítással a készülékre vagy nem tudja, hogy az van-e biztosítva. A Halidax Home Insurance menedzsere, Martyn Foulds elmondta: világos, hogy a mai csemeték sokkal jobban értenek a technikához, mint a gyermekek valaha, a szülők pedig jól érzik magukat a tudattól, hogy gyermekeik az élvonalban maradnak.
Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az otthonokban egyre nő a technológiai eszközök értéke és száma, ez pedig a családi kapcsolatok szempontjából igen nyugtalanító.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.