Már a kis szűcs is süssön sütit!

Csak jó sülhet ki abból, ha már egészen fiatal korban megízlelik a picik, hogy milyen a konyhában tüsténkedni.

A családi otthon melegéhez, a házat belengő kellemes illatok is hozzátartoznak. Bár a konyha továbbra is a nő territóriuma, manapság teljesen megszokott, hogy a legtöbb anyuka, dolgozó nőként, és háziasszonyként egyszerre próbál helytállni.

Míg az irodában a munka halmozódik, otthon a csetres tornyosul. Ezért nem meglepő, ha anyu a nagybevásárlás során, egyre több félkész étellel tölti fel az éléskamrát. Az otthon töltött idő drága, és a fárasztó nap után a tűzhely mellett állni, a gyerkőcökkel való játék helyett, közel sem olyan vonzó. Így tehát egyre több család választja a dobozos vacsorát.

Legyen gyerekjáték a sütés-főzés!

Bár a konyha veszélyes üzem, az anyukáknak nem szabad kitiltani a gyerekeket addig sem, amíg ők összeütik a harapnivalót vacsorára. Gyermekük kíváncsiságát kihasználva, pillanatok alatt közös programmá tehető a sütés-főzés, így pedig kellemes időtöltéssé változhatnak a fárasztó munka utáni főzés percei.

Abban az esetben pedig, ha anyu sokáig dolgozik, remek megoldás a hétvégi főző-üzem létrehozása. A heti robot utáni szabadnapokat szívesen tölti együtt a család. Mindössze annyi a teendő, hogy az egyik program helyszínének a konyhát kell választani.

A gyerkőcöket beterelve, hamar elkészülnek a heti menü alapanyagai. Ha a hozzávalók már felaprítva sorakoznak a hűtőben, a hétköznapi vacsi is frissen, gyorsan, bedobozolt harapnivaló nélkül kerülhet az asztalra. A gyerekek élvezni fogják a főzősulit, akárcsak azt, ha lisztes kézzel a sütő ablakára tapadva leshetik, hogyan születik a kedvenc sütijük.

116621

Jövőjük alapja

Legtöbbször, az első szülők nélkül eltöltött baráti nyaralások alkalmával derül fény arra, mennyire kellemetlen, ha a konyhában analfabéta a fiatal. Ezért fontos, hogy a szülő mielőbb bevonja gyermekét a konyhai teendőkbe.

Ha az anyukának sok a tennivalója, akkor is célszerű a vacsorának valót együtt megalkotni, mivel így a közösen eltöltött idő is növekszik, miközben a család apraja játszi könnyedséggel sajátítja el a konyhaművészet alapjait.

Fiús játék

A kisfiúk épp úgy segédkezhetnek a konyhai feladatok elvégzésénél, akár a lányok, ráadásul a zöldségek hámozása, és aprítása fejleszti a gyermek kézügyességet! Másrészt pedig kamaszként minden lányt elbűvöl, ha kiderül, hogy barátja számára a tojás nem egy főételt, hanem az ételek hozzávalóját jelenti.

Természetesen, a gyerkőcök eleinte inkább kiskuktákként tudnak segíteni az anyukáknak, később viszont bátran fakanalat ragadhatnak egyedül is! Nem fognak kétségbe esni, ha oda kell állni a tűzhely mellé. Mindez persze csak akkor valósulhat meg, ha anyu lemond a félkész dobozos ételekről, és az otthon töltött időt átalakítva, megtanulja és megtanítja csemetéjének, mennyire jó érzés együtt elkészíteni a családi vacsorát!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.