Lovak segítenek a beteg gyerekeken

2013. július 1-7. között szervezte meg a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) a „Lovak a magyar népmesékben és mondákban” elnevezésű tábort a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovasterápiás Központjában. A táborban főleg értelmileg akadályozott, tanulási és magatartásproblémás, autizmussal élő, hiperaktív, figyelemzavarral küzdő gyermekek vettek részt.

A 14 kisiskolás korú (6-12 éves) gyermek a táborban minden nap megismerkedett egy olyan népmesével, amelyben a ló fontos szerepet tölt be. A meséket reggelente meghallgatták, majd el is játszották a történeteket. A délelőtti lovasterápiás fejlesztőprogram lovastorna, önálló lovaglás és lovas színjátszás volt.

A táborban a lovasterapeutákon kívül külsős terapeuták is részt vettek, akik szintén a mesék történetéhez kapcsolódva építették fel saját fejlesztő foglalkozásaikat. A hét folyamán volt mozgásfejlesztés, kognitív fejlesztés, finommotorika-, testséma-, téri tájékozódás- és beszédfejlesztés, vízi torna és kreatív foglalkozások.

A kreatív foglalkozásokon a történetekhez illusztrációkat készítettek a gyerekek különböző technikákkal, amelyekből mindenki egy saját „lovas mesekönyvet” állított össze. A programok során cél volt az egyéni képességek és készségek fejlesztése, a közös munka, a közös tervezés és megvalósítás, az együttműködés megtapasztalása, a kompromisszumkészség kialakítása, mindez az élményterápiás foglalkozásokon keresztül.

A tábor nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás megsegítést.

Forrás: