Közösségalkotó továbbképzés a külhoni magyar kisiskolások pedagógusainak

A Ringató módszertani tanfolyammal folytatódik hétfőtől a 2013 a külhoni magyar kisiskolások éve. Az ötnapos továbbképzésre érkezett 30 határon túli magyar pedagógust Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte Gödön.

A Ringató program olyan eszköz, amely segíti a pedagógusokat, hogy még hatékonyabban tudják végezni munkájukat. A módszer alapja a nemzeti hagyományok átadása játékosan. A közös éneklés, játék még szorosabbra tudja fűzni gyermek és édesanya közötti kapcsolatot, ugyanakkor közösséggé tudja formálni az együtt ringató édesanyákat is.

A továbbképzésen jelenlévő pedagógusok a közösségeknek már az óvodaválasztás előtt alakítói lehetnek, s az édesanya – egy jó szülői közösség tagjává válva – már ekkor megismerheti az ottani munkát, így nagyobb bizalommal fordulhat a pedagógusokhoz. “Ez a bizalom az alapja az építkezésnek” – hangsúlyozta az államtitkár.

Míg tavaly a külhoni óvodák álltak a fókuszban, addig az idén a kisiskolások felé fordul a figyelem. És nemcsak az intézményekre koncentrál a program, hanem a kisiskolásokat körülvevő közösségekre is. A pedagógusok és a diákok mellett a szülőket, gyermekorvosokat, iskolapszichológusokat, lelkészeket és mindazokat meg kívánnak szólítani, akik fontos szerepet töltenek be a közösségek életében és hatással vannak arra.

A határon túli magyarság megmaradása csak stabil közösségekben lehetséges, s ha egy kisgyermek magyar közösségben nő fel, akkor annak az értékrendjét sajátítja el, ez jelenti számára a természetes közeget. Ekkor tudja megőrizi magyar identitását, és továbbadni azt gyermekeinek.

A programok megtervezésekor a stratégia három kulcsfogalom köré fonódott: a közösség, a magyar identitás és a gyarapodás köré. Ösztönözni szeretnék a külhoni magyar szülőket, hogy magyar oktatási intézménybe adják a gyerekeket, s ezáltal ők is csatlakoznak ezekhez a magyar közösségekhez.

A 2013 a külhoni magyar kisiskolások éve programsorozatra 100 millió forintos keretet különítettek el a Bethlen Gábor Alapban. Az összeg elég a módszertani csomag összeállítására, mind az általános közös, mind a régióspecifikus képzésekre, továbbképzésekre.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.