Kígyózó sorok a „vízbár” előtt

Bár az iskolák többségében csak friss csapvizet mértek az április 15-19. között lezajlott HAPPY-hét alatt üzemelő „vízbárokban”, a tanulók nap, mint nap sorban álltak a frissítőért. Nem csoda, hiszen az intézmények többségében a mosdón kívül egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan jutnak ivóvízhez, az otthonról hozott cukros üdítőt pedig nem szívesen isszák. Hogy miért? Mert a HAPPY-hét oktatóanyagából megtanulták, hogy a kalóriamentes vízzel ellentétben, egy mindössze fél literes üdítőben is 15 kockacukornyi cukor lehet, ennek a mennyiségnek a rendszeres fogyasztása pedig könnyen vezethet elhízáshoz.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által immár negyedik alkalommal meghirdetett HAPPY-hét program célja, hogy oktatás, ingyenes víz biztosítása és játékos programok segítségével hívja fel a gyerekek figyelmét a cukrosüdítő-fogyasztás káros következményeire és a vízivás jótékony hatásaira. A speciális egészséghetet idén 135 oktatási intézményben szervezték meg, több mint 41 ezer fő részvételével.

A „vízbár” kialakítása csak egy az OÉTI által javasolt, megvalósítható ötletek közül. Számos, a fiatalok körében népszerű, és nem utolsósorban hosszú távon is fenntartható programelemet kínálnak, vízizsaru-szolgálattól kezdve, büfékorlátozáson át a flash mobig, melyek hatására – az OÉTI felmérésében részt vevő pedagógusok 92%-a szerint – a program óta a tanulók több vizet fogyasztanak, sokan kevesebb üdítőt visznek magukkal az iskolába, emellett társaikat, szüleiket is vízivásra biztatják.

A HAPPY-hetet idén is nyereményjáték zárta. A részt vevő intézmények között az OÉTI által biztosított ajándékcsomagokat és egy, az egészséges életmód mellett elkötelezett vállalat üzemébe tett látogatást is kisorsoltak. A szerencsés nyertes a Bács-Kiskun megyei Géderlaki Általános Iskola, melynek tanulói saját „álomjoghurtjukat” is kikeverhetik.

A HAPPY-hét fődíját idén is szociális szempontokat is figyelembe véve, a legtöbb programelemet megvalósító, leglelkesebb résztvevők között sorsolták ki. A nyertes a vanyarci Veres Pálné Általános Iskola, melynek 30 tanulóját dietetikusok által tartott interaktív oktatás és játékos főzőtanfolyam várja, A főzés 6alma főzőiskolában.

Forrás: