Kawasaki kór – lázban ég a gyerek!

Mire gyanakodhat az anyuka magas láznál? A betegség, aminek az egyik legjellemzőbb tünete a veszélyesen magas láz, és főként a kisgyerekekre veszélyes.

A Kawasaki kór Dr. Tomisaku Kawasaki után kapta a nevét, aki 1967-ben először írta le a betegség tüneteit, ami egyaránt kihat a szájra, bőrre, torokra, nyirokcsomóra és az erekre. Bár a betegség kialakulhat idősebb korban is, az eddigi adatok szerint az esetek kb. 80 %-ban öt éven aluliaknál diagnosztizálják a kórt.

Ki betegedhet meg?

Kialakulásának oka egyelőre tisztázatlan. Egyes vélemények szerint a Kawasaki kórra genetikai és környezeti tényezők együttesen hatással vannak. A kutatók úgy vélik, hogy a vírusok terjedése és az immunrendszer állapota, illetve védekezőképessége egyaránt fontos szerepet játszik a betegség kialakulásánál. A jó hír azonban az, hogy a Kawasaki kór nem fertőző.

Jellemző tünetei

Az első gyanús jel a hirtelen, veszélyesen magasra szökő láz, ami általában 39 ° C feletti értékeket mutat. A lázcsillapító módszerek ellenére ez a súlyos állapot napokig, de akár hetekig sem javul a betegnél. A láz kialakulása utáni napokban szokatlan ingerültség észlelhető, mely a további kísérő tünetekkel egészülhet ki.

baba80

Gyakori a torokfájás, bőrpír, kipirosodott szemek, duzzadt nyirokcsomók, hasi fájdalom, amit hányás, vagy hasmenés követhet. Szintén a tünetek közé sorolható a bőrszárazság és az ízületi fájdalom.

A betegség terjedése

A Kawasaki kórban szenvedők körében nagy kockázata van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, de akár az agyhártyagyulladásnak is. A statisztikák szerint a betegek 20 %-nál alakul ki efféle rendellenesség, mely kb. 2 %-uknál vezet halálhoz a komplikációk miatt.

Kezelési lehetőségek

Az időben diagnosztizált betegségeknél megelőzhetőek a további komplikációk, tehát ajánlott a teljes kivizsgálás a gyanús tünetek megjelenésekor. A kezelés során az elsődleges cél a fájdalom csökkentése, és a vér rögösödésének megakadályozása, mely többféleképpen lehetséges. A továbbiakban az orvosi előírások szigorú betartása, és a rendszeres kontrollvizsgálat javasolt, mely során hetente végeznek EKG vizsgálatot a betegen a szívbetegségek kockázata miatt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.