Jót akarnak, de rosszul választanak a magyar gazdik

Bár a magyar gazdik gondosan átnézik a csomagoláson található információkat, többségük mégis rosszul választ – derült ki a Gondos Gazdik közösségi oldal kutatásából.  A fontos fehérjék és a zsírok helyett többet foglalkozunk ugyanis az ízesítéssel és a gabonatartalommal, és a kényeztetést is gyakran túlzásba visszük.

Gazdik és tévhitek

”Hiába választunk az összetevők alapján, ha téves képünk van arról, hogy mire van igazán szüksége a kedvencünknek” – mondta Dr. Bánfi András kisállatgyógyász szakorvos annak kapcsán, hogy a Gondos Gazdik Facebook oldal felmérése szerint ugyan a válaszadók háromnegyede az összetevők alapján választ eledelt kedvencének, de több mint 50%-uknem a fehérjék és a zsírok arányát nézi a csomagoláson, hanem tévesen a gabonatartalmat tartja mérvadónak. Így hiába ellenőrzik vásárláskor az összetevőket, mégis a gyenge minőségű tápot választják. – „A jó minőségű kutyaeledel gazdag állati fehérjékben és zsírokban. Ha kedvencünk számára kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk biztosítani, kerüljük azokat a tápokat, amelyek túl magas gabonatartalommal rendelkeznek” – tette hozzá Dr. Bánfi András. A felmérés egyik érdekessége, hogy a köztudottan húsimádó férfiak gyakrabban választanak olyan tápot, amelynek helyesen zsír és fehérje tartalma magasabb.

Ínyenc kedvencek?

A gazdik megfigyelése szerint kutyájuk élvezettel falja az új ízeket és válogat a különböző eledelek között. A kutyatáppal etetők több mint fele meg van győződve arról, hogy kedvence igazi ínyenc. A szakértő szerint ez egy újabb tévhit, ugyanis a kutyák nem jönnek lázba az ízektől. „A kutyák lényegesen kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek, mint az ember, ezért számukra nem az íz, hanem az illat a meghatározó. Már messziről képesek kiszagolni a jó minőségű fehérjét, amit a zsírban található ízanyagok tesznek igazán ínycsiklandozóvá számukra.”  – árulja el Dr. Bánfi.

Nem tudunk ellenállni!

A kéregetésre még mindig nem tudnak egyértelműen nemet mondani a magyar gazdik. A felmérés szerint az asztalnál való etetés már visszaszorulóban van, de a válaszadók bevallása szerint néha még előfordul, hogy nem tudnak ellenállni a szomorú kutyaszemeknek. Meglepő módon a 24 év alattiak szíve nem lágyul meg olyan könnyen, közel 50%-uk immunis a kuncsorgásra. A felmérés szerint a hölgyek bizonyulnak engedékenyebb gazdiknak – 80%-uk még mindig nem tud nemet mondani kedvencüknek. Jó hír, hogy édességet már csak a kutyatartók elenyésző százaléka ad kutyájának. Ez alól csak azok képeznek kivételt, akik konyhai maradékkal etetik kedvencüket, ők ugyanis 25%-kal több édességet adnak kutyájuknak, mint azok a gazdik, akik táppal etetnek– derült ki a kutatásból.

Forrás: