Joghurt-túra a világ körül

A joghurtot mindenki szereti, kicsik és nagyon kedvelt nyalánksága, ráadásul jótékony baktériumokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek a megfelelő anyagcseréhez. Vannak azonban országok, ahol teljesen mást jelent a joghurt, mint nálunk, és arról is kevés szó esik, hogy vajon mitől gyógyult meg I. Ferenc francia király.

Ki gondolná, hogy a Kaukázusban élő iszlám népek a kefirt tartják az ő „gabonájuknak”, melyet ráadásul Mohamed adott nekik. Vagy hogy a joghurtnak és Oroszországnak közös történelme van? A következő összeállításban mindenre fény derül!

 Joghurttörténelem

Dzsingisz kán és a joghurt

A krónikák szerint Dzsingisz kán, a Mongol Birodalom híres alapítója elrendelte, hogy a kumisz, a fermentált tej hadserege mindennapi étkezésének alapvető része legyen. Úgy gondolta, hogy a kumisz bátorságot önt a katonáiba és hosszú életűek lesznek.

I. Ferenc csodálatos gyógyulása

Egyes történelmi írások szerint I. Ferenc francia király titokzatos bélbetegséget kapott 1539-ben, amiből egy török orvos gyógyította ki. A „gyógyszer” pedig nem volt más, mint a joghurt. Miután a király felépült, az orvos elhagyta Konstantinápolyt, de magával vitte a gyógyítás titkát.

Mi van benne?

B2 és B12 vitamin

A B2 és B12 vízben oldódó vitaminok hozzájárulnak szervezetünk normális anyagcseréjéhez. A B2-vitamin megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól, fontos szerepe van a szöveti légzésben, a méregtelenítésben, a szénhidrátok anyagcseréjében, s hozzájárul az egészséges látáshoz.

A B12-vitamin elsősorban a fehérje-, szénhidrát és nitrogéntartalmú anyagok cseréjében játszik elsődleges szerepet, valamint elősegíti a vörösvértestek képzését.

Joghurttal a világ körül

Norvégia

A norvégok rendkívül sok tejterméket fogyasztanak, főleg a joghurtot és az erjesztett tejet részesítik előnyben. Egyik kedvencük az úgynevezett „Taettemjolk”.A taette réteken, mezőkön fellelhető növény, amely, ha tavasszal lelegelik a tehenek, különleges ízt ad a tejnek. A leggyakoribb joghurt Norvégiában a „Filmjolk”.

Afrikai stílus

Az „Amasi” (maas afrikaans) egy afrikai joghurtfajta enyhe, szinte sajtos ízzel. A nyers tejet természetes körülmények között hagyják megerjedni egy ivótökben. Mindez mesterséges úton is előállítható, hasonlóan a joghurthoz. Ebben az esetben Lactococcus lactis subsp lactis és L. lactis subsp cremoris baktériumokat adnak a pasztőrözött tejhez.

Arab stílus

A „Labneh” egy átszűrt joghurt, melyet leginkább szendvicsekhez használnak az arab országokban. Ízesítésként olívaolajat, uborkaszeleteket, olajbogyót, és különféle zöldfűszereket tesznek bele. Népszerű az a változata, amikor a leszűrt joghurtot besűrítik, és golyóformában, olívaolajban erjesztik még pár hétig. Utána hagymával, hússal és dióval keverik össze, majd különböző piték töltelékeként használják fel vagy kebab golyók készülnek belőle.

joghurt 2

Hogyan készül?

Grillezett csirke citrusos joghurtpácban

Hozzávalók

– 1 citrom leve és reszelt héja

– 1 narancs leve

– 1 csésze sima joghurt

– 3 evőkanál olívaolaj

– 1/4 csésze petrezselyem

– 2 tk paprika

– 1 tk apróra vágott fokhagyma

– 1/2 tk pirospaprika-pehely

– 12 db kicsontozott csirkecomb

– 1 tk só

Elkészítés

Egy nagy tálban elkészítjük a pácot, ehhez összekeverjük a citrom- és narancslevet, a joghurtot, az olívaolajat, a fokhagymát és a fűszereket. A csirkére jó 1/2 csészényit öntünk a pácból. Ha van időnk, egy éjszakán át, ha nincs, legalább 1-2 órán át hagyjuk a húst pácban. Grillen oldalanként 10-12 percig süssük.

Tápérték Mennyiségek adagonként: Kalória: 290 | Fehérje: 28g | Zsír: 18g

Találós kérdés

– Mi a közös a joghurt és az orosz legenda között?

– A kefir!

A Kaukázusban élő iszlám népek szerint a kefir az ő „gabonájuk”, melyet Mohamed adott az ortodox keresztényeknek. Ugyanakkor szigorúan megtiltotta a terjesztését, különben elveszíti „mágikus erejét”. Marco Polo is említi a kefirt írásaiban, de a titok rejtve maradt, egészen addig, míg más írások is be nem számolnak a kefir jelentőségéről. Ettől kezdve elterjedése megállíthatatlan, hiszen többek között olyan betegségek kezelésére is használják, mint a tuberkulózis, gyomor-és bélrendszer problémák.

Forrás: