Intelligencia és videójáték – Valójában segít a gyerekeknek? – 1. rész

A közfelfogás szerint a videójátékok rossz hatással vannak a gyermekek agyára – ám egy új tanulmány szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Úgy tűnik, nem állja meg a helyét a felfogás, miszerint a videójáték rosszul hat a gyermekek agyára. Egy új tanulmány rámutatott: valójában felpörgetheti azt. 

Amerikai gyermekeket vettek alapul: 9 és 10 éveseket, akik több időt töltöttek videójátékokkal. A szakemberek jelentős növekedést tapasztaltak intelligencia-pontszámaikban, amikor 2 évvel később újra tesztelték őket – ami átlag feletti, 2,5 extra IQ-pontot jelent.

„A jelek szerint azoknál a gyermekeknél volt tapasztalható a legnagyobb növekedés 2 év után, akiknek a videójáték a szórakozásuk” – számoltak be a kutatók a Scientific Reports folyóiratban.

videojáték

Fotó: 123rf.com

Hozzátették: ez bizonyíték arra, hogy ezek a játékok a kognícióra, azaz az észlelésre, megismerésre jó hatást gyakorolnak.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a képernyő előtt töltött idő más formái – a videók nézése vagy a csevegés a közösségi médiában – sem pozitív, sem negatív hatással nem voltak a gyerekek intelligenciájára.

„Nem vizsgáltuk a videójátékok fizikai aktivitásra, alvásra, jólétre vagy iskolai teljesítményre gyakorolt hatását, így erről nem mondhatunk semmit” – mondta Torkel Klingberg, tudományos főmunkatárs, a stockholmi Karolinska Intézet kognitív idegtudomány professzora. – “Eredményeink azonban alátámasztják az állítást, hogy a képernyő előtt töltött idő általában nem rontja a gyerekek kognitív képességeit, valamint hogy a videojátékok valóban segíthetnek az intelligencia növelésében. Az eredmény összecseng a videojátékokkal kapcsolatos számos korábbi kísérleti vizsgálattal.”

A tanulmányhoz a kutatók több mint 9 ezer kisfiú és kislány adatait elemezték: pszichológiai teszteken estek át, hogy felmérjék általános agyi teljesítményüket. Felmérték, mennyi időt töltöttek tévézéssel és videókkal, videojátékokkal és közösségi médiahasználattal.

videojáték

A gyerekek átlagosan napi 2,5 órát ültek tévé előtt, fél órát használták a közösségi médiát és 1 órát foglalkoztak videojátékok játszásával.

Két évvel később valamivel több mint 5000 gyermekkel ismételték meg a pszichológiai teszteket, hogy lássák, miként változott az intelligencia. Az eredmények alapján azok a gyerekek, akik a napi átlagos óránál többet játszottak videojátékokkal, magasabb intelligencia-pontszámot értek el, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek a játékkal.

Ez a növekedés azután is jelentős maradt, hogy a kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek – például a háztartások jövedelmében, illetve a szülők iskolai végzettségében megmutatkozó különbségeket.

Olvasd el ezt is!

Gaming zavar – avagy betegség lesz a videojátékozás?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.