Így táborozunk idén

A sporttáborok lettek a 2019-es esztendő legnépszerűbb vakációs lehetőségei, és egyre több az offline tábor Magyarországon. Átlagosan tíz százalékos áremeléssel kell számolnia a családoknak, és továbbra is Veszprém megyében táboroznak a legtöbben! Íme, a Táborfigyelő gyerektábor-összehasonlító portál adatai az idei táborszezonról!

A táborok tematikájától függetlenül egyre több offline tábor jelenik meg a piacon, ahol a turnusokban az okoseszközök, telefonok, tabletek használata nem megengedett. A táborszervezők célja ezzel, hogy a gyermekek csak a tábor témájára összpontosíthassanak, és kiszakadjanak a mindennapokat átszövő digitális világból! A táborok több mint fele már offline!

A táborok tematikáját tekintve az idei évben teljes átrendeződés figyelhető meg a piacon. A legnépszerűbb tábortéma 2019-ben a sport, míg az angol nyelvi és informatikai táborok holtversenyben a dobogó második fokát foglalják el. A harmadik helyre az egyre dinamikusabban előretörő készségfejlesztő táborok kerültek, míg őket a katonai és honvédelmi- és a kalandtáborok követik a ranglistán. Érdekes újdonság, hogy egyre több Magyarországon a meghökkentő témájú, vagy extrém tábor, melyekre a kereslet is folyamatosan növekszik.

A földrajzi eloszlásban a vezető pozíciót, az előző évihez hasonlóan, továbbra is Veszprém megye birtokolja, míg a dobogó további két fokát Pest és Fejér megyék foglalják el. Továbbra is elmondható, hogy a napközis táborok legnagyobb koncentrációját Budapesten figyelhetjük meg, míg általánosságban kijelenthető, hogy a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken a napközis, a kisebb településeken és környékükön az ott alvós táborok viszik a prímet.

A tábortípusok között látható elmozdulás. A napközis vakációs lehetőséget választók aránya valamelyest még magasabb, mint az ott alvós táborokban nyaralóké, de egyre kiegyenlítettebb az arány a két tábortípus között (52% vs. 48%).

A táborozások időbeli eloszlását vizsgálva látható, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a július hónap a legkedveltebb időszak, de nagyon sokan választják a júniusi, közvetlenül az iskolazárást követő időszakot is táborozásra.

A táborok árai a táborozók rekord létszáma miatt is emelkedett, nagyságrendileg 10%-kal kell többet fizetni mind a napközis, mind az ott alvós táborok esetében. Egy napközis tábor átlagos költsége egy turnusra 35 ezer forint, míg ott alvós rendszerű tábor esetén az átlagár 50 ezer forint. Megjegyzendő, hogy a táborok árában hatalmas eltérések lehetnek, a Táborfigyelőn elérhető legkedvezőbb árú ott alvós tábor 26 ezer forint, míg a legdrágább 219 ezer forint.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.