Ifjú tudós kerestetik!

Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) kedden Budapesten. A versenyen 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt valamely tudományos probléma megoldásának ötletével.

„Ebben az egyedülálló versenyben nincs megadott feladat, a fiataloknak maguknak kell megtalálni a problémát, amelyet érdekesnek tartanak, ehhez pedig találékonyság, lelemény kell” – mondta Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke. – „Idén változtattunk a verseny menetén: korábban fog zárulni annak érdekében, hogy tavasszal ne ütközzön az érettségivel. A rövid, vázlatosan ismertetett pályamunkákat november 26-ig kell beküldeni, erről a tanulók karácsony előtt kapnak visszajelzést. Aki továbbjutott a második fordulóba, annak részletesebb pályázatát március 31-ig kell benyújtania, a díjátadásra pedig már májusban sor kerül. Újdonság az is, hogy a második fordulóba bejutó pályázók mindegyikét meghallgatja a 19 tagú zsűri, emellett 50 ezer forintos támogatást kapnak.”

Pakucs János szavait azzal zárta: a verseny sikerességét mutatja, hogy az itt díjazott 300 fiatal 70 százalékából sikeres kutató, fejlesztő lett.

shutterstock_71917942

„Ennek a versenynek az a lényege, hogy olyan új termék, szolgáltatás jöjjön létre, ami az életet szebbé, jobbá, könnyebbé teszi, és segít az emberiség előtt álló nagy kihívások megoldásában. A verseny mind a tanulókat, mind a tanárokat inspirálja, hiszen a nyilvánosság által biztosítja a közösség tudományos munkának kijáró elismerését” – mondta Pálinkás József Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, a tehetségkutató verseny fővédnöke arról beszélt, hogy ez a megméretés üde színfolt a tanulmányi versenyek között, mert itt azok a gyerekek lehetnek sikeresek, akiket az összes tantárgy helyett egy tudományterület, egy probléma érdekel, és abban kiemelkedők.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke az eseményen átadta a Dr. Kamilo Feher-díjat Papp Gergelynek hi-fi technológiai fejlesztéséért, amelyért korábban egyebek mellett a MISZ versenyén is díjazták. Az Egyesült Államokban élő, magyar származású feltaláló és üzletember, a Bluetooth és a wifi feltalálója által alapított, 1500 dollárral járó díjat a fejlesztés magyarországi vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmának támogatásaként ítéli oda a Magyar Innovációs Alapítvány.

A fiatal tudósjelöltek bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, illetve javaslattal nevezhetnek a természettudományok (biológia, fizika, kémia, földrajz), a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről. A részletes felhívás awww.innovacio.hu oldalon olvasható.

Bendzsel Miklós; Papp Gergely

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével szervezett verseny legfeljebb három első helyezettje 300 ezer, legfeljebb három második helyezettje 200 ezer, legfeljebb négy harmadik helyezettje pedig 100 ezer forintos ösztöndíjban részesül egy évig. Közülük választják majd ki azt a diákot, aki a jövő évi Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyében (EU Contest for Young Scientists) képviseli Magyarországot. Emellett a helyezést elérő fiatalok számos nemzetközi versenyen vehetnek részt, egyikük pedig a Nobel-díj átadásához kapcsolódóan is bemutathatja munkáját.

A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben írta ki az első Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt az EU-versenyek mintájára. Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg hivatalosan az évente átlagosan 25 ezer tudósjelölt részvételével zajló Fiatal Tudósok Versenyét, amelynek célja, hogy előmozdítsák a 15-20 év közötti tudósjelöltek együttműködését, és hozzájáruljanak az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez.

Forrás: MTI

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.