Hogyan válasszunk hangszert gyermekünknek?

Mit tegyünk, ha gyermekünk meg szeretne tanulni valamilyen hangszeren zenélni? Hogyan válasszunk számára hangszert?

Ebben segítenek röviden a Victoria Hangszerüzlet, Buda legszélesebb hangszerválasztékát kínáló üzletének szakemberei.

Könnyebb a dolgunk, ha konkrét kívánsága van, például már nyolc évesen tudja, hogy nagybőgőn szeretne (majd egyszer, tökéletesen) játszani. Valamivel nehezebb a helyzetünk, ha nincsen kedvenc hangszere, és arról sincsen elképzelése, hogy melyikkel szeretné kezdeni az ismerkedést. Ha tőlünk vár javaslatot, érdemes olyan hangszert választani, amely hangja tetszik neki, és amelyen élvezi a játékot, és tanulása gyermeki ésszel érezhetően hamar sikerélményt hoz. Ugyanilyen fontos a szülői szempont is: mit szeretnénk taníttatni a gyermekünknek, milyen zenészként tudjuk őt leginkább elképzelni?

A hangszer típusának kiválasztását a konkrét hangszer megválasztása követi. Milyen szempontokat érdemes ekkor figyelembe venni?

little_child_piano

Kicsiknek: kis hangszerek

Az egészen kicsi gyerekek számára a kis hangszerek, úgymint csörgők, xilofon, kisdob stb. nyújtanak ismerkedési lehetőséget a zenével. Rendszerint ez új impulzust hoz számukra az életben; jéé, ilyen is létezik. Érdemes vásárláskor a gyereket is magunkkal vinni, röviden megszólaltatni egy-két különböző kis hangszert, és figyelni a reakcióját, hogy melyikre figyel fel a legjobban, melyiken nevet. Amennyiben megnyeri a tetszését, komplett szettet is lehet venni az ilyen kis hangszerekből, kiváló alapja lehet a későbbi hangszeres zenélésnek.

Furulya: a kezdet

Általános iskolában furulyán tanulnak alsó osztályban a kisgyerekek. Ekkor a hangszerválasztás elég, ha az alapmodellekre korlátozódik, mivel nem érdemes nagy beruházást tenni egy bizonytalan ideig tartó tanulásra. Az első furulya általában műanyag modell szokott lenni, hiszen könnyebb tartani és kevésbé kényes. Azonban akiknek megtetszik a furulya, érdemes a műanyag testűt fa testűre cserélni. Ennek hangzása lágyabb, finomabb, élvezetesebb, ráadásul a fából készült példányok nagyobb választékban kaphatók. A rezonancia természetesebb, áruk a jobb műanyag furulyák nyolc-tízszerese. Fontos, hogy furulyát ne vásárban vegyünk, hanem hangszerboltban – hangszerből nem éri meg olcsót venni.

 

hangszer

Zongora: minden hangszer alapja

A másik alaphangszer a zongora. Ennek tanulása általában zeneiskolai keretek között indul, de van, aki magánúton kezdi az ismerkedését a billentyűkkel. A zongora minden hangszer alapja, élvezetes rajta a játék, de sok gyakorlást igényel. Ha a gyerek szívesen játszik zongorán, érdemes beszerezni otthonra pianínót és/vagy digitális zongorát, így a mindennapos gyakorlás lehetősége is adott lesz. A hagyományos hangszert nem helyettesíti az elektromos, de tény, hogy sok előnye van utóbbinak, pl. este letekerjük a hangerőt, és lehet gyakorolni a szomszédok zavarása nélkül is.

Példamutatás, kedvcsinálás

Nagyon jót tesz a gyermeknek és inspirálóan hat, ha szülő tud játszani egy hangszeren, akár alapszinten is, mert ezáltal a zenészpalántában megnő a vágy, hogy ő is úgy tudjon játszani, ahogy a mama, papa.

Elősegítendő a gyermek ismerkedését a zenével, megalapozni zenei nevelését, érdemes őt kicsiknek szóló koncertekre elvinni, ahol interaktív szituációk keretében közelebb kerülhet a zenéhez, hangszerekhez.

victoria_logo_blue_640

 

Háttérinformáció

Victoria Music

Az adatok, információk forrása a Victoria Music zenebolt, a www.victoriamusic.hu

A Victoria Music Buda legszélesebb választékot kínáló hangszerüzlete. A céget 1993-ban alapította Kollár Béla oboaművész. A Victoria Music-ban minden elérhető, ami a zenéléssel kapcsolatos, hangszerek mellett kották és tartozékok, valamint hangszerjavítás is. A hangszerek és tartozékok többsége kipróbálható, kiválasztható és raktárról azonnal szállítható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.