Hogyan etessünk egészséges ételt a gyermekünkkel?

A gyerkőcök számára az egészséges ételek unalmasak. Vagy mégsem? Hogyan kerülhet ki a szülő győztesen az ,,edd meg a vacsit” csatából?

Valljuk be őszintén: korábban mi sem igazán rajongtunk a párolt zöldségekért, vagy a köretként tálalt egyéb egészségesnek titulált falatokért. Anyáink azonban kitartóan igyekeztek belénk diktálni ezeket az ételeket, ahogy tesszük ezt mi is saját gyermekünkkel.

Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel a legmakacsabb gyerek is rávehető az egészséges ételek evésére. Nézzük, mivel érdemes próbálkozni!

Egészséges nasi

A gyerekekre jellemző, hogy szívesen csipegetik, ami az orruk előtt van, tehát ha a káros édesség helyett egészséges falatok akadnak a kezeik ügyébe, nem lesz ellenvetésük a megevésük ellen sem, hiszen észrevétlenül, önszántukból csemegéznek a nem szokványos nassolnivalóból.

Lelkesítő mosolygás

Miközben a boltban válogatunk, hagyjuk érvényesülni gyermekünket is, de igyekezzünk az egészségesebb élelmiszerek irányába terelni figyelmét! Ha végül ebből a kategóriából választja ki a kívánt terméket, jutalmazzuk széles mosollyal, és mindig fejezzük ki örömünket, mivel a pozitív visszajelzés kulcsfontosságú az egészséges étkezés kialakításánál!

keverem_kavarom1

Nem kell nevén nevezni!

Hagyjuk el a jó és rossz jelzőket! Ahelyett, hogy tiltószóval próbálunk hatni a gyerekre, vegyük rá, hogy önszántából kóstolja meg a zöldségeket, teljes kiőrlésű élelmiszereket, és a többi egészséges ételt! Ha látja, hogy az egész család ezt eszi, de mégsem érzi a nyomást magán, minden probléma nélkül meg fogja enni a reform falatokat is.

Kevésbé káros alternatívák

A chipsek között is találunk olyan zacskókat, melyek egészségesebbek társaiknál. Olykor még a szárított gyümölcsszirmokkal is megpróbálkozhatunk, a fokozatosság elvére hagyatkozva. A cukrok, és csokoládék között ugyancsak találunk kevésbé egészségkárosító termékeket, ahogy a kekszek között is számos teljes kiőrlésű, ám mégis ízletes és gusztusos áru figyel a polcokon.

Az egészséges lehet természetes!

Azoknál a családok, akik rendszeresen odafigyelnek arra, milyen étel kerül az asztalra, szinte szóba sem kerül az egészséges étkezés, mint téma. Éppen ezért, igyekezzünk mielőbb áttérni a helyes táplálkozásra, így a gyermek nevelése során teljesen természetes lesz az effajta étkezés!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.