Hiperaktivitást okoznak az égésgátlók

Hiperaktivitást és intelligencia csökkenést okoznak azok a mérgező égésgátlók, amelyek már az anyaméhben belekerülnek a magzatba, állítja egy friss kutatás. Az égésgátlók mindenütt megtalálhatóak az otthonunkba a falikárpittól kezdve a televízióig.

Amerikai kutatók 309 várandós édesanyától vettek a terhesség alatt vérmintát, majd követték a gyermekeik fejlődését öt éves korukig. Egyértelműen kimutatható volt, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk vérében magas volt az égésgátlók szintje több mentális probléma jelentkezett. A tanulmány szerint két éves kortól jól megfigyelhető volt a hiperaktivitás, és az öt éves korban elvégzett intelligenciatesztek is jelezték az égésgátlók káros hatását. Először egy 2011-ben publikált neves tanulmány mutatta ki, hogy a csecsemőknek és tipegőknek készült termékek, így matracok, babaruhák, takarók döntő többségében megtalálhatóak a toxikus égésgátlók.

Égésgátlók mindenütt

Az égésgátlók az 1970-es években indultak hódító útjukra és ma már minden otthonban megtalálhatóak. Ott van a falikárpitokban, a matracokban, de kimutatták már babaruhákban is. Része az elektronikai termékeknek is, ott van a televíziókban és a laptopokban is. Az égésgátlók szinte kiirthatatlanok otthonaikból. Egy 1977-ben betiltott változata az otthonok 75%-ban kimutatható volt még a tavalyi évben is. Egy másik felmérés szerint minden második lakásban az egészségügyi határérték felett alakul az égésgátlók koncentrációja. Megtalálható a használati tárgyakban, a levegőben és a házi porban is – írja a katicamatrica.hu

takarit

Felborítja a hormonháztartást

Az Amerikai Egészségügyi Intézet napokban publikált tanulmánya szerint a brómozott égésgátlók szerkezete nagyon hasonlít az ösztrogén hormonra. Ez a tulajdonsága pedig képessé teszi arra, hogy felborítsa az ember hormonháztartást is.

Az ipar az elmúlt évtizedekben több száz féle égésgátló anyagot használt fel, amelyek egy része ma már tiltólistán van, de mivel nagyon nehezen bomlanak el, sokáig jelen annak a környezetünkben. Az égésgátlók egyes típusai között daganatkeltő, születési rendellenességet okozó vegyületeket is megtalálunk.

Így védekezhetünk az égésgátlók ellen otthonainkban

Ha van rá lehetőségünk cseréljük le a régi habszivaccsal töltött ülőgarnitúrákat, ezeket a legveszélyesebb égésgátlókkal kezelték. Ha szakadás keletkezik a szivaccsal töltött bútorokon, cseréljük le, vagy varjuk össze a szakadást.

Ne engedjük, hogy a gyermekeink fogdossák, vagy bekapják az elektronikai termékek, például a mobiltelefonokat, ezeket is égésgátlóval kezelték. Ha lehet, kerüljük a régi falikárpitokat, és festés helyett inkább falmatricával, vagy faltetoválással díszítsük gyermekeink szobáját. Rendszeresen portalanítsunk egy nedves ronggyal, és szerezzünk be egy jó szűrőképességgel rendelkező HEPA-szűrős porszívót.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.