Hatékony terápia a kezelés ellenére tünetes asztmásoknak

Világszerte 100-300 millió ember él asztmás megbetegedéssel, és ez a szám előrejelzések szerint 2025-re 400-450 millióra fog növekedni. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az asztma nem gyógyítható, de odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel kontrollálható, és jó életminőség biztosítható a betegek számára. Ezt támasztják alá annak a hármas fázisú klinikai vizsgálatnak a legújabb eredményei is, amely szerint létezik egy olyan terápiás módszer, ami hatékony segítséget nyújt olyan betegeknek is, akiknél a megszokott terápiás kezelés mellett megmaradtak az asztmás tünetek.

Az asztma a légutak gyulladásával és a hörgők szűkületével járó krónikus légúti betegség, amelynek eredményeként a tüdőbe jutó és onnan távozó levegő áramlása korlátozódik és túlzott mennyiségű nyák termelődik. Az asztmás rohamot kiváltó ingerek (pl.: fertőzések, virágpor, füst, stb.) következtében a légutak begyulladnak, duzzadttá válnak, ami nehezíti a légzést.

Habár ezen ingerek elkerülésével a beteg panaszai enyhülhetnek, az asztma nem gyógyítható, viszont megfelelő kezelés mellett ellenőrzés alatt tartható. A jelenleg is hozzáférhető kezelések ellenére azonban a betegek legalább 40%-a tünetes marad, ami jelentősen rontja az életminőségüket. Számukra jelent áttörést az Amerikai Mellkas Társaság éves kongresszusán bemutatott hármas  fázisú Primo TinA-asthma vizsgálat, ami egy újfajta terápia hatékonyságát vizsgálja olyan asztmás betegeknél, akiknél a standard kezelés ellenére megmaradtak az ijesztő, esetenként akár sürgősségi ellátást is igénylő tünetek (pl.: zihálás, köhögés, mellkasi feszítés, légszomj).

asztma1

Az új terápiás lehetőség egy tartós hatású, inhalációs hörgőtágító készítmény, amellyel a COPD-ben szenvedő betegeknél már jelentős eredményeket értek el. Az újgenerációs inhalációs eszköz finom ködöt juttat a légutakba, ezáltal könnyebb belélegezni, és a betegek is jobban szeretik. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az inhalátor segítségével bejuttatott gyógyszer meghosszabbítja az első súlyos exacerbációig (rohamig) és az asztma első állapotrosszabbodásáig eltelt időt olyan betegeknél is, akiknél más terápiák alkalmazása során megmaradtak a tünetek. A terápia hatékonysága független volt a vizsgálatban részt vett betegek életkorától, allergiás státuszától, a dohányzási szokásaitól és a hörgőtágító gyógyszer kezelésére adott terápiás válaszaitól.

A Primo TinA-Asthma vizsgálat a nagyszabású nemzetközi UniTinA-asthma klinikai vizsgálati program része, amelynek célkitűzése, hogy megbízható és hatékony terápiát biztosítson a közepestől a nagyon súlyos állapotú asztmás betegeknek, minden korosztályban úgy, hogy a tünetek teljes mértékben megszűnjenek és a betegek teljes életet tudjanak élni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.