Halláscsökkenés is állhat a gyermek iskolai teljesítményromlása mögött

Hallásprobléma miatt nem értheti a feladatokat

Amennyiben az iskolai jegyek egyszercsak rosszabbodni kezdenek, érdemes gyanakodni egészségügyi problémára is. Egyes gyermekeknél hallácsökkenés okozhatja az iskolai teljesítmény romlását. Aki ugyanis nem hall jól, nem érti a feladatokat.

Amikor egy gyermek iskolai teljesítménye romlani kezd, a szülő általában sok mindenre gondol – de a halláscsökkenésre nem feltétlenül. Márpedig – az amerikai audiológiai akadémia szerint – egy csemete még minimális halláskárosodással is jelentős mennyiségű információt veszít el a környezetéből, vagyis az osztályteremben zajló beszélgetésből is.

Akadnak olyan gyermekek, akiket tanulási fogyatékossággal diagnosztizálnak, pedig csupán hallókészülékre lenne szükségük – emelte ki Lisa Christensen, az akadémiai elnöke, s a texasi Cook Children’s Medical Center munkatársa. Amellett, hogy a gyermek halláscsökkenéssel küzd az iskolában, a hallási problémák viselkedési problémákhoz is vezethetnek: koncentrációhiány jelentkezhet és akár depresszió is kialakulhat.

Mire érdemes odafigyelni? A nehézségekre fókuszáljunk.

1. Számos halláscsökkenéssel küzdő gyermek nem tud saját problémájáról, nem realizálja azt. Szülei szintén nem. Az iskolai teljesítménye azonban romlik – látszólag nem képes megérteni egy feladatot. Nem ért meg kérdéseket vagy nem megfelelően válaszol azokra.

2. A hallásproblémás gyermekek nehézségekbe ütköznek az egyszerű szavak kiejtését vagy a mondatok megismételését illetően. Artikulációs problémákkal küzdhetnek és nyelvi késedelem figyelhető meg náluk.

3. Figyeljünk arra, vajon csemeténk gyakran megismétel-e dolgokat, alaposan nézi-e az arcunkat, annak érdekében, hogy megértse, mit mondunk, esetleg nehezen érti meg, amit a telefonban mondunk neki? Ezek sajnos mind a halláscsökkenés jelei lehetnek.

4. Figyelmeztető jelek a következők is: a gyermek hangosan beszél, akkor is, amikor ez nem indokolt; krónikus fülfájdalomtól szenved; olyan zajokra panaszkodik, amelyeket nem tud azonosítani, s küzd az iskolai teljesítményt illetően – nehezen tartja a lépést a többiekkel

Fotó: 123rf.com

Mint azt Lisa Christensen kiemelte: a szülők és a tanárok sajnos gyakran figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy talán halláscsökkenés miatt szenved a gyermek, s a viselkedése ennek a jele.

Amennyiben a szülőkben felmerül a gyanú, mindenképp audiológushoz kell vinni a kislányt vagy kisfiút. A szakértő audiológusok rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és a képzettséggel a halláscsökkenés, a hallásvesztés mértékének meghatározásához, s megoldásokat is javasolni tudnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php