Ha enni nincs gusztusunk nyilvános vécén, szoptatni se kelljen

A szoptató édesanyák gyakran szembesülnek kellemetlen helyzetekkel – ha nyilvános helyen kezdik el etetni gyermeküket, nemcsak csúnyán nézhetnek rájuk, de meg is kérhetik őket, hogy távozzanak. Texas-ban törvényileg szabályoznák a helyzetet. szoptatas1

Azok az édesanyák, akik úgy érzik, nyugodtan megszoptathatják a kisbabájukat nyilvános helyen, manapság a körülöttük levő emberek rosszallását kockáztatják. A meghökkenő és elítélő tekintetek mellett arra is felkészülhetnek, hogy távozásra kérik őket.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében – amennyiben nincs lehetőség arra, hogy privát helyen szoptassák meg a gyermeket -, a legalkalmasabbnak egy nyilvános illemhely bizonyulhat. Vagyis egy vécé, ahová elvonulhatnak a babával.

szoptatas2Az Egyesült Államok-beli Texasban a jogalkotók jelenleg értékelik a HB1706-os számú törvénytervezetet, amely szerint az édesanyák jogát arra, hogy egy bizonyos helyen tartózkodjanak, nem lehet visszavonni csak azért, mert elkezdenek szoptatni. Vagyis, ha egy anyuka számára megengedett, hogy tartózkodjon valahol, akkor ott meg is szoptathatja a gyermekét.

A törvényjavaslat támogatásaképpen az Észak-Texasi egyetem két fiatal diákja, Jonathan Wenske és Kris Haro hirdetési kampányt hozott létre, hogy hatékony formában átadják az üzenetet: az édesanyák nemcsak a közösségi illemhelyeken „elbújva” szoptathatnak.

A projekt neve: „Amikor hív a természet”. A képeken több anyuka látható, amint egy vécén ül, ölében az éppen táplálkozó babával.

A projekt célja, hogy megvédje az anyák jogát a nyilvános helyen szoptatásra és ezzel is támogassa, keresztülvigye a törvényjavaslatot. Fontos, hogy ne szembesüljenek ezentúl az édesanyák megkülönböztetéssel,  diszkriminációval, ha nyilvános helyen szeretnék megetetni a gyermeküket.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.