Ha apu szigorú, a gyerek karcsú?

A Texas AgriLife kutatása szerint az engedékeny apák hajlamosabbak gyorsétterembe vinni csemetéiket, ezáltal járulva hozzá a korai elhízáshoz.

Az új vizsgálat szerint hatalmas az apák szerepe gyermekeik táplálkozási szokásainak kialakításában, mivel kedvelt éttermeik és elvárásaik az otthoni koszttal kapcsolatban meghatározó jelentőséggel bírnak – áll a The Journal of Nutrition Education and Behavior című lapban megjelent tanulmányban.

„Ha a férj szerint értékesen kell eltölteni az étkezésre fordított időt, nem fogja gyorsétterembe vinni a családot, így a gyerekek nem ehhez fognak hozzászokni. Ha azonban az apa szereti ezeket a helyeket, valószínű, hogy a gyermekei is ide fognak járni.” – mondta el Dr. Alex McIntosh szociológus.

A 15 hónapig tartó vizsgálat során a szülők idővel való gazdálkodását és az étkezőhelyek kiválasztását kutatták. Megkérték a gyereket, mondják el, milyen helyre vitte őket édesapjuk apák napján. Noha csak annyi volt a feladat, hogy mondják el, otthon ettek-e vagy máshol, a legtöbb gyermek magától megosztotta az étterem nevét is a kutatókkal, váratlan, értékes információkhoz segítve ezzel őket.

szulo1

„A gyerekek nagyon lelkesen töltötték ki a naplót. Beszámolóikból az derül ki, hogy leginkább édesapjukkal járnak gyorsétterembe, édesanyjukkal sokkal kevésbé. Úgy tűnik, ezentúl nem csak arra kell bátorítani az apákat, hogy elegendő időt töltsenek a gyerekeikkel, hanem arra is meg kell őket tanítani, hogyan lehet hasznosan eltölteni ezeket az órákat.”

Az anyák közül az elhanyagolásra hajlamosak, és a sokat dolgozók vitték sokszor gyorsétterembe csemetéiket, így az ő szerepük sem elhanyagolható. A kutatók szerint azonban ideje véget vetni annak a felfogásnak, amely az anyákat hibáztatja a gyerekek helytelen étkezési szokásaiért. Véleményük szerint az apa feladata elmagyarázni, miért nem költi el a család gyorsétteremben a vasárnapi ebédet.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.