Gyermekbarát kihallgató szoba

Gyermekbarát szobát adtak át szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken. A helyiségben a 14 évesnél fiatalabb gyerekeket nyugodt körülmények között tudják meghallgatni az őket érintő ügyekben.

A Budapest Környéki Törvényszék új helyiségét használhatja valamennyi, a törvényszékhez tartozó járásbíróság is.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az átadóünnepségen felidézte: a bírósági szervezetben létrejött a gyermekközpontú igazságszolgáltatással kapcsolatos munkacsoportot, amely már sikeres képzést és konferenciát is szervezett.

A további tervekről szólva az OBH elnöke elmondta: cél, hogy a gyermekeket érintő ügyekben gyermekvédelmi szakember ülnökök járjanak el. Ehhez jogszabály-módosítás szükséges – tette hozzá.

stressz_katt2

Fontosnak nevezte az úgynevezett megelőző pártfogás intézményét, így a fiatalkorú vagy gyermekkorú elkövető már az eljárás megindulásakor gondozás alá kerülne. Handó Tünde szerint a nyomozási szervek közreműködésével kellene létrehozni a hálózatot, amely segítené a gyermek- és fiatalkorúakat, hogy ne kerüljenek újra bajba.

Mint elmondta, szeretnék elérni, hogy csak megfelelő akkreditált végzettségű bírák járhassanak el ilyen ügyekben.

Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy az ügyészi váróból átalakított helyiségbe az informatikai rendszeren keresztül tudnak a munkatársaik időpontot foglalni. A gyermekbarát szoba kialakításához, a színek és a bútorok formájának kiválasztásához pszichológus és lakberendező segítségét is kérték. A szobában kanapé, tábla, plüssállatok, játékok és színes ceruzák vannak.

tenyermintak

Mivel a Fővárosi Törvényszéken jelenleg még nincs gyermekbarát szoba, ezért a törvényszék számára is lehetővé teszik a helyiség használatát – tette hozzá Hilbert Edit.

Az MTI úgy tudja: a Fővárosi Törvényszéken még az ősszel kialakítják a gyermekbarát szobát.

Forrás: