Gyerekek a kamrában

Születéskori oxigénhiányos állapot, figyelemzavar, autizmus spektrum zavar – mind rejtélyes betegségek, amelyek sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő hazánkban is.

Oxigénhiányos állapottal évente körülbelül 450 gyermek jön világra hazánkban, és autizmus spektrum zavart is egyre gyakrabban diagnosztizálnak. A fenti problémákkal szembenéző gyerek és családjaik számára segítséget jelenthet a hiperbár oxigénterápia, amely itthon is egyre inkább beépül a köztudatba.

A mozgáskoordinációs problémákkal, vagy izommerevséggel küzdő gyerekek esetében alapvetően fontos a mozgásterápia. Külföldön azonban már évek óta hiperbár oxigénterápiás kezelésekkel igyekeznek növelni a különböző manuálterápiák hatékonyságát – méghozzá igen eredményesen.

„A magas nyomású oxigénterápia hatékonyságát, a születéskori oxigénhiány miatt kialakult károsodások kezelése esetén mi magunk is tudjuk igazolni. Ezen kívül számos más gyerekkori probléma tüneteit is lehet kezelni hiperbár oxigénterápiával, ilyen például az autizmus spektrumzavar, vagy figyelemzavar – mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

„Természetesen sok minden függ a gyermek állapotától, leleteitől, lelki alkatától ezért minden esetben tartunk a kezeléssorozat megkezdése előtt egy konzultációt.”

oxigenterapia

A hazánkban egyedüliként hiperbár oxigénterápiás kezeléssel foglalkozó Hiperbár Centrum az elmúlt évben összesen 8 gyereket kezelt: 5 születéskori oxigéhiány miatt károsodott, 2 autizmus spektrum zavaros, illetve egy figyelemzavaros kisgyerek fordult meg a Budakeszin lévő magas nyomású kamrában. Mindegyik gyermek a kezeléssorozattól elvárható eredményeket ért el.

Az ajánlott kezeléssorozatot egy születéskori oxigénhiány miatt károsodást szenvedett kisfiú teljesítette teljes egészében; Peti túl van az ajánlott 100 kezelésen. A betegség kapcsán a fő problémát az okozta, hogy Peti nem tudta megfelelően mozgatni izmait, így például 2 éves koráig járni sem tudott, az orvosok pedig azt jósolták, hogy egész életét tolószékben éli majd. A szülők a betegség (Cerebral Paresis) diagnosztizálásakor azonnal elkezdtek speciális gyógytornára járni, de a teljes gyógyulás érdekében folyamatosan keresték a kiegészítő lehetőségeket.

Így akadtak rá – külföldi példák alapján – a hiperbár oxigénterápiára. A terápia, a manuálterápiák kiegészítéseként tökéletesen alkalmas volt Peti mozgásának javítására, izmainak lazítására. A 100 alkalmas kezelés után Peti egyedül képes menni, egyenes járással közlekedik, kapaszkodás nélkül, önállóan fel tud menni a lépcsőn, páros lábbal leugrik egy sámliról és már biciklizik is.

Peti csodálatos fejlődését látva azóta több szülő is felkeresi a Centrumot, oxigénhiányos gyermekével, és egyre többen vállalják a kezelések költségeit, hiszen a terápiát az OEP nem támogatja.

hiperbar

„Peti és az éppen most hozzánk járó Titusz esetéből is látható, hogy a hiperbár oxigénterápia hihetetlen mértékben képes növelni a manuálterápiák hatékonyságát és a két kezelés együttesen valóban csodákra képes” – mondja dr. Szolnoki Nikolett.

A gyerekek szülővel együtt vesznek részt a kezelésen, amely egy 12 személyes, kényelmes keszonkamrában, ún. „nemzetközi neurológiai séma” alapján, 2.5 atmoszférás nyomáson, 90 perc alatt zajlik le. A 2.5 atmoszféra nyomás 15 méteres vízmélységnek felel meg, ezért a kezelést „merülésnek” is nevezik.

A gyerekek általában mókának fogják fel a kezelést: a kamra – amit repcsinek vagy, tengeralattjárónak hívnak -, a 100%-os oxigén (varázslevegő), a nyomás miatt összenyomódó labda, mind-mind egy csodás felfedezés részletei. Néhány kezelés után már ismerős számukra a környezet és a működés, így teljes mértékben élveik a helyzetet és azt, hogy szüleik csak velük foglalkoznak, ez a másfél óra csak kettejükről szól” – mondja dr. Szolnoki Nikolett.

„Nagyon érdekes az is, hogy már egy 3 éves gyermek is felfedezi a kamra használata és az állapota javulása közti összefüggéseket, így egyre szívesebben jár a kezelésekre, hiszen utána olyan dolgokat is meg tud csinálni, amit előtte nem.”

Forrás: