Ezeket kerülje a kánikulában, ha vérszegény!

A vérszegénység nagyon gyakori probléma, hátterében akármi is áll, az illető gyenge, fáradékony, gyakran megszédül, tartós állás, meleg hatására könnyen elájul, sápadt, hamar leizzad, fizikai teljesítőképessége csökken, türelmetlen és még tanulási nehézségei is lehetnek.

A fizikális tüneteket is színezi az ok, ami vérszegénységhez vezetett: például vashiányos vérszegénységnél a fáradékonyságon túl, a haj hullása, körmök töredezettsége jelentkezik, B12 vitamin hiányban pedig végtagok zsibbadása, a bőrön bizsergés, furcsa, idegen érzés  színesíti a tüneteket.

A nagy meleg, a folyadékvesztés okozta kiszáradás súlyosabban veszélyezteti a vérszegény beteget. Természetesen a helyzetet tovább rontja az alapbetegség is, ami a problémához vezetett.

A régóta fennálló, úgynevezett krónikus vérszegénység esetén bár a szervezet már hozzászokott az oxigén hiányhoz, az ember a mindennapi tevékenységeit még el tudja látni, de minden élethelyzeti változás nagy kihívás számára és gyakran már nem is képes ezeket megfelelően kezelni.

toohot

Mi az a vérszegénység?

,,A vérszegénység azt jelenti, hogy a sejtjeink, szöveteink oxigén szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni. A vérszegénységet kiváltó ok alapján különböző típusairól beszélhetünk” – mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis központ hematológus főorvosa

Okai

Leggyakrabban a vér-, vagy vasvesztés, a vas-, vagy folsavbevitel elégtelensége okoz vérszegénységet. Van, hogy a bélrendszer betegsége miatt nem tudnak felszívódni a vérképzéshez szükséges elemek, fehérjék, vitaminok (vas, folsav, B12, B6 vitamin).

A B12 vitaminhiány okozta vérszegénységet, hívják „vészes vérszegénységnek” is. Ebben a betegségben a gyomor nyálkahártyája beteg, sorvadt, és ezért nem tud termelni egy fehérjét, ami pedig feltétlenül szükséges lenne a B12 vitamin felszívódásához.

A gyomor megbetegedését pedig a sejtek ellen termelt ellenanyag ún. autóantitest okozza. Tehát, a vészes vérszegénység egy autóimmun megbetegedés, vagyis saját immunrendszerünk tévedésből a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei ellen termel ellenanyagot.

headache

Egy másik, vérszegénységhez vezető ok, amikor elegendő a vasbevitel, van is belőle a raktárakban, de azt az immunrendszer nem engedi felhasználni: ez okozza a fertőzésekhez, daganatokhoz társuló krónikus vérszegénységet.

Bizonyos esetekben a vörösvérsejt (vvs) képzéshez minden anyag a szervezetben rendelkezésre áll, de a csontvelő rosszindulatú betegsége miatt, nem képes a vérképzésre. Ilyenkor a rendszeres vvs tranzfúzió adása a segítség.

A vérszegénység ritkább formája, amikor veleszületetten, vagy gyógyszer, fertőzés, különböző betegségek hatására a vörösvérsejtek élettartama megrövidül és az érpályán belül feloldódik. Gyakori kísérője a krónikus vérszegénység a vesebetegségeknek, független attól, hogy cukorbetegség, vagy más kór okozza-e a vesebetegséget. Ennek oka, hogy a vese termel egy eritropoetin nevű fehérjét, ami szükséges a vörösvérsejt képzés szinten tartásához.

Természetesen, ha vérszegénység oka tisztázódott, lehet kezelni. A hiányzó anyagokat tabletta, injekció formájában be tudjuk juttatni a szervezetbe. Van, hogy a vérszegénységet az alapbetegséggel együtt, esetleg a beteg élete végéig kezelni kell.

tired

Néhány jó tanács vérszegénység esetén:

Kerüld a fokozott fizikai aktivitást, mert pulzusszáma nagyon gyorsan fog emelkedni, oxigénhiány, vérnyomásesés, ájulás lesz a következménye! Tartózkodj a meleg fürdőtől is, a hosszú ácsorgástól, napozástól, mert ezeknek is eszméletvesztés lesz a vége!

Kerüld balesetveszélyes helyzeteket, mint pl. létrára mászás, mert megszédülhetsz és leeshetsz, esetleg csonttörést szenvedhetsz! Gyakran igyál folyadékot és az étkezést is oszd el napi 4-5 alkalomra! A folyadékbevitelt még tovább kell korrigálni, ha cukor- vagy vesebeteg vagy!

Aki valamilyen krónikus vérszegénységben szenved, már ismeri a fizikai aktivitásának határait. Akinek csak átmeneti állapot a vérszegénység, annak a gyógyszeres kezelés, esetleg az étrend kiegészítése gyorsan rendezi a vérképét és a fizikai, szellemi aktivitása is helyreáll.

A nyári kánikula jobban megviseli a vérszegény betegeket is, sokkal több pihenésre, folyadékbevitelre van szükségük, mint normál időjárásban.

Forrás: