Elindult az év legnagyobb országos segélyprogramja

400 településen 700 millió forint értékű élelmiszert oszt ki idén az Ökumenikus Segélyszervezet. Miskolcon, országos akciója első állomásán 1000 csomag tartós élelmiszer kiosztásával kezdte meg idei EU-élelmiszersegély programját az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az ismét több százezer rászorulónak kézzelfogható segítséget nyújtó adományakció elindításán részt vett Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója, valamint Miskolc város képviseletében Kiss Gábor alpolgármester. A miskolci rászorulók között ~10 kilós egységcsomag formájában kiosztott 10 tonna élelmiszer adomány lisztet, tésztát, cukrot és kenyérlapot tartalmaz. Borsod megyében összesen 180 tonna adományt oszt ki a következő hetekben 55 településen az Ökumenikus Segélyszervezet. A program a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével valósul meg.

Lehel László az adomány akció elindításakor elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet nyolcadik éve vesz részt az EU-élelmiszersegély programban. Évente, országszerte több százezer létminimum alatt élő, hátrányos helyzetű gyermekek családja, illetve kisnyugdíjasok kapnak egyenként több ezer forint értékű segítséget tartós élelmiszer formájában.

Az adományok átadása a helyi önkormányzatokkal együttműködésben történik, akik többek között a kedvezményezetti kör kialakításában és a lebonyolításban működnek közre. Van olyan település, ahol egy osztás alkalmával 6 fő részesül az adományból, és van olyan helyszín, ahol egyszerre 5000 csomagot ad át a Segélyszervezet.

okumenikus2

Az országos segélyprogram jelentőségét jól jellemzi, hogy az idei évben kiosztandó 1500 tonnával együtt a Segélyszervezet 8 esztendő leforgása alatt összesen mintegy 13 000 tonna tartós élelmiszert juttat az Ökumenikus Segélyszervezet 4 milliárd forint értékben, 610 település több mint 2 millió rászorulójához. Ez összesen 23 000 darab raklap, illetve 420 kamionnyi adományt jelent a nyolc év alatt.

Lehel László a sajtó nyilvános programindítón köszönetet mondott az együttműködő önkormányzatoknak és mindazoknak az adományozóknak, akik pénzadományukkal, illetve adójuk 1%-ának felajánlásával lehetővé teszik, hogy a Segélyszervezet évről évre százezreknek nyújtson kézzelfogható segítséget.

Az Európai Unió által finanszírozott EU-élelmiszersegély Programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szervezi. Az országos program keretében az EU-s forrásból előállított élelmiszereket az MVH a vele – nyertes pályázat alapján – szerződött segélyszervezetek, így például az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével juttatja el a magyarországi rászorulók részére. A következő napokban Debrecenben, Gyulán, Szolnokon, Kaposváron folytatódik az adományok átadása.

Fotó: Kóczán Gábor/MÖS

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.