Egyre boldogtalanabbak a gyerekek

Egyre boldogtalanabbak a brit tizenévesek, aggódnak az iskola, a külsejük, a választási lehetőségeik és a szabadságuk miatt.

A Gyermekek Társasága nevű brit jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra a 42 ezer, 8-17 éves gyermekkel készített interjú nyomán készült tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy miután hosszú időn át egyre jobban érezték magukat a gyerekek, 2008-tól megtorpant, legutóbb pedig csökkenni kezdett az elégedettségük. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a tizenévesek boldogságát és lelki egészségét érintő kérdéseket gyakran tekintik szokásos kamaszkori szorongásnak, amivel nem kell foglalkozni.

“Ez az ártalmas magatartás tarthatatlan, amikor ilyen sok tinédzser kétségbeesetten boldogtalan, és olyan komoly problémákkal küzd, amelyek öngyilkos gondolatokhoz vezetnek. A mi kultúránk megbélyegzi, félreérti vagy figyelmen kívül hagyja a fiatalokat ahelyett, hogy egészségüket, boldogságukat támogatná. Jobbat érdemelnek ennél” – kommentálta a kutatás eredményeit Emma-Jane Cross, a MindFull lelki egészségügyi karitatív szervezet alapítója.

A Jó Gyermekkor Jelentés készítői azt találták, hogy a 14-15 évesek a legkevésbé elégedettek, 15 százalékuk ítélte jóllétét a legalacsonyabb szintűnek, míg a nyolcévesek közül csupán 4 százalék sorolta magát ebbe a kategóriába. Bár sok tizenévesnek nincs olyan problémája, amelyet lelki betegségként lehetne diagnosztizálni, mégis “alapvetően boldogtalanok”. Ők azok, akik nem éreznek késztetést a továbbtanulásra, családtagjaikkal rossz a kapcsolatuk, és úgy érzik, sokkal kevesebb a pénzük, mint a barátaiknak.

school bully

A kutatás adatai szerint közvetlenül összefügg a boldogságukkal választási lehetőségeik, önállóságuk és a szabadság érzékelt szintje, mely 8 és 15 éves koruk közt csökken, majd 16-17 évesen újra emelkedik. Az UNICEF 2013-as, Gyermekek jólléte a világ fejlett országaiban című jelentése szerint a brit gyerekek a jóléti államok fiataljaihoz képest sem boldogulnak jól, 29 ország közül a 14. helyre kerültek a rangsorban. Magyarország ugyanitt a 20. helyet foglalja el.

“Ezek az eredmények arra intenek, hogy nem szabad egyszerűen legyinteni a tinik boldogtalanságára és kamaszkorral járó rosszkedvnek tekinteni. Nem érzik magukat biztonságban otthon, szenvednek a családi konfliktusoktól és a közösségben elszenvedett gúnyolódástól: ezek valós problémák, amelyeket segítenünk kell megoldani. Rendkívül fontos, hogy mindannyian, a kormány, a szakemberek és a szülők is beszéljenek velük, hallgassák meg és vegyék komolyan, amit a tizenévesek mondanak nekik” – vélte Matthew Reed, a Gyermekek Társaságának elnöke.

“Érdekes, hogy a jelentés szerint a 14 és 15 évesek boldogulnak a legkevésbé jól. Nem szabad ezt a fejlődés kikerülhetetlen szakaszának tekinteni, hanem valóban beszélni kell ezzel a generációval” – fűzte hozzá Linda Papadoulos pszichológus.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.