Egészségmegőrző és személyiség fejlesztő hatású a sport

Mai társadalmunkban egyre riasztóbb adatok kerülnek napvilágra nem csak Magyarország, hanem az egész világ egészségügyi helyzetére vonatkozóan. Most arra keressük a választ, hogy a gyermekkorban elkezdett tudatos életmód, amely elsősorban aktív sporttal jár együtt, milyen pozitív hatásokkal van egészséges felnőtté válásunkra.

drGyarmati_Andrea1Szakértőként Dr. Gyarmati Andrea, neves gyermekgyógyászt és korábbi olimpiai ezüst- és bronzérmes úszót kértük fel a témában.

„A megelőzés mindig sokkal jobb és hatékonyabb, mint az, amikor már gyógyításra van szükség- kezdi a Doktornő. Ennek egyik leghatékonyabb és legélvezetesebb módja a sportolás. Bizonyított tény, hogy  a sport hatással van az értelmi- pszichikai fejlődésre, az intelligenciára, a szókincs és a megfigyelőképesség,  valamint a mozgásos teljesítmény alakulására. Másrészről csökkenti a mozgásos nyugtalanságot, impulzivitást, növeli a figyelmet, az állhatatosságot. Nő a gyerek önállósága, saját magába vetett hite”- mesélte a gyermekgyógyász.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen konkrét, káros fizikai hatásai vannak, ha valaki mozgásszegény életmódot folytat.

„Ha egy gyereknél (és persze felnőtt esetében is) állandósul a mozgáshiány, hosszú távú károsodásra számíthatunk. Gerincferdülés, testtartási problémák, túlsúly, anyagcserezavarok és gyenge immunrendszer lehetnek a következmények már gyermekkorban. Később felnőttkorra szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, de még a daganatos megbetegedések előfordulása is összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal. Véleményem szerint tehát mindenki számára kívánatos a testedzés” – fejti ki Dr. Gyarmati Andrea.

Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyző, 2007-ben a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka. Jelenleg sportsérüléséből lábadozik –innen is jobbulást kívánunk Neki-, pár mondat erejéig megosztotta velünk, számára mit adott a kisgyermekkorában elkezdett versenyszerű sport.

„Célt adott az életemnek és rengeteg kitartással elértem a csúcsra és világbajnoki címet szereztem. A sport nagyon sokat fejlesztett a személyiségemen. Megtanultam igazán küzdeni, nyelveket tanultam, önfegyelmet tanultam. Az egészséges táplálkozás a mai napig prioritás az életemben. Élsportolóként ez alapkövetelmény. Fantasztikus, amit ez a sport adott számomra!”- mondja a világbajnok.

A sport kiemelt fontossága életünkben vitathatatlan. Épp ezért az egyik budaörsi lakberendezési áruház augusztus 10-11-én tartott családi hétvégéje is a Sport, Egészség témakörében kerül megrendezésre. A rendezvény célja, hogy minél több sportágat kipróbálhassanak gyerekek és felnőttek (streetball, kispályás foci, ping-pong, box, tollaslabda, ugrókötél, röplabda stb.-az Intersport és a Sportház támogatásával), valamint a hétvége fellépői és kiállítói is e témában érkeznek az eseményre.

Fellépők: Vig Balázs, a Három bajusz gazdát keres és A rettegő fogorvos című mesekönyvek szerzője; Fehér Grácia zumba oktató; Budaörsi Tamburello Sport Club; Topánka Szilárd krav maga bemutató; Fábián Márk (Magasugrás) és Kovács Krisztián (Flatland) unicikli világbajnokok bemutatója; Budaörsi Kick-Box SE; Budaörsi Szabadidő és Versenysport Egyesület, Törökbálinti Shaolin Kungfu Egyesület; Érdi Torna Club Sportegyesület; Lac.K.O. Fighting Érd bemutató; Totalfight Team MMA bemutató; Capoeira Cangaco CDO Csoport; TTC Gerevich Aladár Vívó Szakosztály, Törökbálint. Kiállítóként találkozhatunk az Abacus Business&Wellness Hotel, a Hétkúti Wellness Hotel, valamint a Lifestyle Hotel Mátra képviselőivel is, továbbá több szerencsés és sportot kipróbáló vendég is nyereményekre számíthat. Vasárnap még a Talmácsi Motorsport kismotoros gyakorlópályáján is kipróbálhatják magukat az oda látogatók. A legkisebbeknek lufihajtogatás, arcfestés, kézműves foglalkozás, trambulin, ugrálóvár, sőt még Mini Olimpia is lesz programként. Sok szeretettel vár mindenkit a budaörsi lakberendezési áruház Sport, Egészség családi hétvégéjén augusztus 10-11-én! Bővebb információ a hétvége kapcsán: http://www.kika.com/hu/aktualis/

Forrás: