Ébredjünk szárazon!

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy hány éves kortól kell szobatisztaságra tanítani a gyermekünket. A hagyományos nézetek szerint, amint a baba megtanult ülni, már tehetjük is a bilire, hadd szokja meg!

A jelenlegi vizsgálatok viszont azt igazolják, hogy azok az anyukák, akik egy éves kor körül már bilire próbálják szoktatni a picit, hibát követnek el: ekkor ugyanis korából adódóan még nem eléggé fejlett a baba idegrendszere és a húgycső záróizma sem, tehát hiába tudja összekapcsolni a bilit a pisiléssel, a balesetek száma gyakori lesz hosszú ideig.

Nem kell aggódni!

A biztonság kedvéért a pelus éjszakánként még jár a gyerkőcnek akkor is, ha napközben már szól, hogy pisilnie kell. Még akkor sincs okunk aggódni, ha a pici már betöltötte az öt éves kort, de még elkel a pelenka éjszakára. Nem szabad erőltetni, mivel főként a szervezet fejlettségén, és nem a gyerek akaraterején múlik, hogy száraz marad-e a pizsama reggelre!

Mi okozhatja a nedves éjszakákat?

Ha már éjszaka sem használunk pelenkát, mégis újra bepisil a gyerkőc, több okot is számításba kell venni! Az egyik legegyszerűbb magyarázat, hogy túl sokat iszik, mielőtt álomba merülne, így nem bírja visszatartani a vizelési ingert reggelig. Nincs más teendő, mint odafigyelni arra, hogy alvás előtt már csak keveset igyon és pisiljen lefekvés előtt.

alszik2

Rossz álmok és hólyaghurut 

Rémálmok miatt is becsoroghat a pisi. Ilyenkor arra kell rájönni, mi okozza a gyerkőc rémálmait! Ezek feldolgozhatatlan trauma vagy stressz jelei lehetnek, s ha sűrűn előfordul, érdemes pszichológus segítségét kérni!

Az éjszakai vizelési kényszer felfázás miatt is kialakulhat. Súlyosságtól függően akár a húgyhólyaggyulladás is előfordulhat. Ha komoly a betegség, akkor a tünetekkel járó fájdalom nem csak éjszaka, hanem napközben sem fogják kímélni a picit. Ilyenkor mielőbb orvoshoz kell vinni a gyerkőcöt!

Amit tilos!

A legtöbb szülő azzal követ el hibát, amikor érezteti a gyermekével, hogy már elég nagy ahhoz, hogy ne pisiljen be éjszaka, így ugyanis minden balesetet szégyenként él meg a fiatal, ráadásul az éjszakai pizsama és ágyneműcsere alatt a szülő mérges pillantásait is állnia kell.

Ehelyett más taktikához kell folyamodni, tehát, ha azt vesszük észre, hogy már napok óta tiszta marad a pelus, bátran elhagyhatjuk éjszakára! Ha kivártuk ezt a kort, minden szárazon maradt reggel sikerélményt fog okozni a picinek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.