Cukros fenyegetés egészséges álcában – gyerekeknek

A cukros gabonapelyheknek köszönhetően egy-egy megszokott reggeli műzlis tálkával több cukrot vihetünk be szervezetünkbe, mint hinnénk.

Az amerikai gyermekek több mint 4 kg cukrot fogyasztanak évente azzal, hogy megesznek egy tipikus, reggeli gabonapehellyel töltött tálkát, mely bőségesen hozzájárul az elhízáshoz és egyéb egészségügyi problémák kialakulásához. A gabonapehely gyártók pedig vajmi keveset tesznek ez ellen – állapította meg egy közelmúltban készült tanulmány.

Egy washingtoni non-profit szervezet, az Environmental Working Group szerint a jelentés több mint 1500 gabonapehely félét vizsgált, beleértve azt a 181-et is, melyet kifejezetten gyerekeknek készítenek.

A jelentés részeként a csoport 84 gabonát elemzett, melyeket korábban, 2011-ben vizsgáltak már egy hasonló jelentésben – az eredmény meghökkentően hasonlított az akkorihoz. A cukor tartalom ezekben a gabonapelyhekben átlagosan 29 százalékos maradt.

Sőt, volt, amelyeknek meg is nőtt a cukor tartalma a 2011-es adatokhoz képest. A gyermekeknek szánt termékek közül pedig egyik sem volt mentes a hozzáadott cukortól. Vagyis, a lurkók gabonapelyhei több mint 40 százalékkal több cukrot rejtenek, mint a felnőtteknek készült változatok.

„Természetesen tudjuk, hogy a gabonapelyhekben sok cukor van” – mondta el Dawn Undurraga, az EWG tanácsadója és a tanulmány társszerzője. – „De sok dolog van, amit a gyártók tehetnének azért, hogy megvédjék a gyerekeket.”

cukor

Egyes termékekben 56 százalék cukor található, ami egyenesen meghökkentő. Egy átlagos gyermek tipikus gabonapehely mennyiségével több mint 4 kg cukrot eszik meg egy évben csak ebből a forrásból. Az átlagos napi bevitele hozzáadott cukorból két-háromszor több, mint a javasolt mennyiség.

A Kellogg gabonapehely gyártó, melyet a többi között túlzott cukrozás miatt emelt ki az EGW, megvédte termékeit azzal, hogy a legjobban fogyó gyermek gabonapelyhekben már csökkentette a cukortartalmat 20, majd 30 százalékkal. Egyébként pedig nem kellene megfeledkezni a gabonapehely számos előnyéről, beleértve azt is, hogy előre édesítve vannak.

„Ha figyelembe vesszük, hogy mit tartalmaz egy jó reggeli, a gabona- és a zsírmentes tej jelentős tápanyagokkal bír, zsírban és kalóriában szegényebb, mint számos más reggeli, melyek közül válogathatunk – ráadásul olyan tápanyagokat is tartalmaz, melyeket más forrásokon belül valószínűleg nem szerzünk be” – mondta a cég szóvivője, Kris Charles.

Ez a jelentés a legutóbbi azok közül, melyeket különféle fogyasztói – és egészségügyi szervezetek készítenek, hogy meggyőzzék a cégeket, valamint a szabályozó hatóságokat: csökkentsék az egészségtelen összetevőket a csomagolt élelmiszerekben.

Javasolták azt is, hogy a hozzáadott cukor tartalom mindig legyen feltüntetve ezen élelmiszerek csomagolásán, sőt az egy adagra vonatkozó adatok is szerepeljenek.

A General Mills nevű gyártó szintén csökkentette már termékeiben a cukortartalmat, 2007 óta átlagosan 16 százalékkal – jelezte Kristie Foster szóvivő. A gabonapelyheken az is szerepel, hogy adagonként 10 vagy ennél is kevesebb gramm cukor jut a szervezetbe.

Az EWG ugyanakkor hozzáteszi, hogy véleményük szerint a gabonapehely gyártóknak nemhogy 10-et, de 6 gramm cukrot se szabadna a gyermekeknek szánt termékekbe tenniük.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.