Csillapíthatatlan étvágy

A kutatások szerint nincs egyértelmű magyarázata a kényszeres szexuális viselkedésnek. Okok lehetnek például, amikor megbomlik  a szervezetben  természetes és vegyi anyagok aránya. Az agyban található neurotranszmitterek, a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin mennyiségével is kapcsolatba hozhatók  kényszeres szexuális viselkedések. A nemi hormonoknak (androgéneknek) szintén fontos szerepe lehet a normálistól eltérő állapotok kialakulásában. Bizonyos betegségek és egészségügyi problémák is károsíthatják azt az agyterületet, amelyek befolyásolják a szexuális viselkedést. Sclerosis multiplexhez, a Huntington-kórhoz  és a dementiához társulhat kényszeres szexuális viselkedés. Ezen túlmenően bizonyos gyógyszerek is okozhatnak kényszeres szexuális viselkedést.

Milyen tünetek alapján érdemes szakember segítségét kérni? A folyamatos, csillapíthatatlan szexuális kielégülésre irányuló késztetés, amely a kielégítéssel sem múlik el, fontos figyelmeztető tünet. A kielégülés utáni bűntudat vagy szégyenérzés, aggodalom, akár szorongás okozta kedélyállapot-esés, az állandóan új partnerek iránti kapcsolatteremtési igény, vagy akár az a helyzet, amikor valakinek mindig mindenről a szex jut eszébe, vagyis képzelet felülírja a napi életmenetét, mintegy rátelepszik a mindennapjaira.

A szexfüggőség következményei természetesen jelentős hatással vannak az érintettre: a munkahelyén emberi kapcsolatai megromlanak, kezdetben vicc és ugratás tárgya, a későbbiekben akár munkahely elvesztésével is járhat; de más irányú társas kapcsolatai is kárt szenvednek előbb-utóbb, és sokkal nagyobb számban veszélyeztetettek a nemi úton terjedő betegségekre. A szexfüggők között gyakori a depressziós és nagyobb az öngyilkosságot megkísérlők száma. A szexfüggőség lazításáról a következő részben.

Forrás: