Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség

2014-től kötelezővé válik az óvodalátogatás: minden csöppségnek 3 éves kortól oviba kell mennie. Bár eddig úgy tűnt, a családi napköziben eltöltött idő nem helyettesíti a kötelező óvodáztatást, a parlament kedden egyhangúlag elfogadta a javaslatot a köznevelési törvény módosítására, így ezek az intézmények kiválthatják az oviba járást.

Az indítvány szerint az óvodáztatási kötelezettség annak az évnek a szeptemberéig teljesíthető családi napköziben, amelyben a gyermek betölti az ötödik évét. Ennek feltétele, hogy a családi napköziben a gondozó rendelkezzen az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és figyelembe vegye az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket, vagyis a kicsik a megfelelő ellátást és tanítást kapják a napköziben is.

Mi is az a családi napközi?

A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátását biztosítja. Alapvetően abban különbözik a többi, gyermekeket ellátó intézettől, hogy sokkal szélesebb életkori csoportot ölel fel: nem csak kisgyerekek látogathatják, ugyanis húszhetestől 14 éves korig fogadja a lurkókat. Ezekben a napközikben sokkal kisebb a kicsik létszáma: a törvények szerint egyszerre öt gyermeket lehet elhelyezni. Hatalmas előnye, hogy a gyerkőcök családias hangulatban nevelkedhetnek, hiszen nem egyszer a gondozó saját lakásán üzemelteti a napközit. A gyerkőcök úgy érezhetik magukat, mint egy nagy családban, és bár a tanulás itt sem maradhat el, a kis létszám miatt közvetlen hangulatban telnek a napok.

2014-től a családi napköziben is teljesíthető az óvoda

Az eddigi törvény alapján a családi napközi nem számított bel a kötelező óvodai időbe, bölcsődének minősült, vagyis a három évet betöltött gyerkőcök nem tudtak volna a családias hangulatú intézményben maradni a suliig. Az új jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép hatályba, mivel a köznevelési törvény ettől fogva vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, ettől kezdve tehát a családi napközi óvodaként is funkcionál. A törvénnyel szimpatizáló képviselők emlékeztetettek arra: korábban a kormány a férőhelyek hiányában ugyancsak javasolta, hogy családi napköziben is teljesíthető legyen az óvodáztatási kötelezettség.

Forrás: