Családi kisokos digitális szülőknek

Léteznek olyan vírusvédelmi programok és lehetőségek, amelyek a családunk digitális biztonságát szolgálják.

Az ESET szakértői például nyolc aranyszabályt fogalmaztak meg a szülők és gyerekek online védelme érdekében:

1. Elengedhetetlen a rendszeresen frissített antivírus és internet-biztonsági szoftver használata

2. Ugyanilyen fontos a számítógép vagy okostelefon, illetve táblagép operációs rendszerének (OS), illetve alkalmazásainak rendszeres hibajavító frissítése.

Fotó: Logiscool

3.  Szülőként érdemes résen lennünk és figyelnünk, hogy gyermekünk milyen tartalmakat látogat az interneten. Védjük jelszóval a számítógépet, az internet használatát pedig csak akkor engedélyezzük, amikor időről időre rápillanthatunk a monitorukra. Fontos, hogy az internet-használatnak pontos szabályai legyenek, amelyeket a gyerekek is betartanak.

4. A gyereket fontos megtanítani a személyes adatok védelmének (privacy) fontosságára: a szülőként ne engedjük, hogy a gyerekek megadják személyes adataikat ismeretleneknek, különböző weboldalakon, közösségi hálózatokon vagy üzenetküldő szoftvereken keresztül.

5. Ma már a számítógépekbe, laptopokba épített webkamera is számos esetben biztonsági rés lehet. Léteznek ugyanis olyan rosszindulatú programok, amelyek a felhasználó tudta nélkül hozzáférnek a kamerához, illetve, ha hasonló szoftver korábban már megfertőzte a gépet, azt akár távolról is el lehet indítani. Fontos, hogy a gyerekek csak megbízható ismerősökkel – a szülők által is ismert barátaikkal vagy családtagokkal – való kommunikációra használják a kamerát. Arra is figyeljünk oda, hogy amikor gyermekünk nem veszi igénybe a webkamera funkciót, akkor húzzuk ki, vagy fedjük le azt. A Windows 10 beállításainál továbbá lehetőségünk van általánosságban, illetve az egyes alkalmazások esetén egyenként is engedélyezni vagy tiltani a kamerához való hozzáférést. Ezt a szolgáltatást további biztonsági rétegként egészíti ki az ESET Internet Security-ban található webkamera védelem, amely minden olyan új esetben jelez, amikor valamilyen alkalmazás vagy folyamat hozzá szeretne férni a kameránkhoz. Ilyenkor a felhasználó tiltani vagy engedélyezni tudja ezt. A program lehetőséget kínál arra is, hogy választásunkat megjegyezze, így a jövőben nem fog ugyanazzal a folyamattal zaklatni, amellyel kapcsolatban korábban már rendelkeztünk.

6. Ha a gyerekek a közösségi oldalak használata során az általuk megosztott tartalmakat mindenki vagy a barátok ismerősei számára is elérhetővé teszik, a szülőnek már nincs kontrollja afelett, hogy később ki és milyen adatokhoz fér hozzá a gyerekkel kapcsolatban.

7. Az internetre kikerülő információ örök, az internet nem felejt. Ne gondolja senki, hogy ha egy fotót, vagy akár egy közösségi háló teljes felhasználói fiókját kitörli, akkor a kapcsolódó adatok véglegesen el is tűnnek a világhálóról. Lehet, hogy a fotókat, bejegyzéseket, vagy hozzászólásokat valaki már korábban lementette a saját gépére, és azt bármikor újra feltöltheti, megoszthatja. A gyerekek és a szülők is gondolják meg alaposan, hogy milyen fotókat vagy adatokat tesznek elérhetővé magukról az interneten.

8. A szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyerekek számára az internet nem egy eszköz, hanem élettér. Ezért rendszeresen beszéljük meg gyerekeikkel, mi történt ott velük, ahogy azt is megkérdezzük, hogy mi volt a játszótéren, vagy a fociedzésen. Az is hasznos, ha szülőként is képezzük magunkat a számítógépes biztonság területén, hogy gyermekeink számára valóban hasznos tanácsokkal tudjunk szolgálni. Legyünk számukra az a felnőtt, akihez bátran mer fordulni, ha úgy érzi, bajba került.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.