Balkezes a gyermek – mit tegyek?

Érdemes leszoktatni a lurkót a balkezességről?

Nem is olyan régen még rászóltak egy gyermekre, ha balkezes volt, sőt megpróbálták átszoktatni arra, hogy a jobb kezét használja. Egy csemeténél általában már 2-3 évesen kiderül, balkezes vagy jobbkezes, de ha az előbbi eset áll fenn, vajon érdemes azt megbolygatni?

Manapság nem csinálunk ügyet ebből, ám még néhány évvel korábban is problémásnak számított, ha egy gyermek balkezes volt. A tanárok is rászóltak a bal kézzel író csemetére – pedig az, hogy melyik kezünkkel vagyunk ügyesebbek, nem a mi döntésünk.

A balkezességnek biológiai háttere van: az agyfélteke-dominancia már magzati korban eldől, így tehát egy kisgyermeknél már 2-3 éves korban gyanítható, melyik keze az erősebb. Előfordul, hogy még az iskolakezdéskor sem egyértelmű, balkezes vagy jobbkezes-e, ám 7 éves korra mindenképp ki kell derülnie. Ebben a korban szilárdul meg ugyanis az egyik agyfélteke domináns szerepe.

Fotó: 123rf.com

Sok szülő nem tudja eldönteni, melyik kezével ügyesebb a gyermeke. Ezt viszonylag könnyen meg lehet állapítani néhány gyakorlattal. Nézzük meg, melyik kezét használja rajzolás közben, melyikkel eszik, illetve emeli meg a poharat. Ha eldobunk egy labdát, melyik kézzel kap utána? Az, hogy a lurkó balkezes vagy jobbkezes, ezeknél a szituációknál igen jól látható. Ha azt tapasztaljuk, hogy hol egyik, hol másik kezét használja, a tesztet érdemes 1-másfél év múlva újra elvégezni. Siettetni nem kell a dolgot.

Érdemes átszoktatni a balkezest?

Noha korábban bevett gyakorlat volt, hogy a balkezes gyermeket elkezdték átszoktatni jobb keze alkalmazására, manapság ezt már nem javasolják a szakemberek, sőt kimondottan tilos.

Az átszoktatás ugyanis beavatkozás a természet rendjébe, s számos esetben komoly „mellékhatása” van. Ilyen az olvasás és a betűzés nehézsége, az emlékezőtehetség- és a koncentráció képesség romlása, a csúnya kézírás. Az átszoktatott balkezes gyermek gyakran elkezd ágyba vizelni, rágja a körmét, szégyenlősség jellemzi és neurotikus személyiséggé válhat.

Fotó: 123rf.com

A balkezes gyermeket inkább segíteni kell. Vásároljunk neki balkezeseknek készült ollót. Ha kialakítjuk szobájában a tanuló sarkát, a fény lehetőség szerint jobb oldalról jöjjön, így a csemete egyszerűbben tud olvasni és tanulni. Az osztályteremben is érdemes úgy ülnie, hogy miközben ír, lehetőleg ne ütközzön össze a karja a padtársáéval – konzultáljunk tanítójával a dologról.

A balkezes gyermekek előnyeit is célszerű kiemelni. Sokan tartják intelligensebbnek és kreatívabbnak a bal kézzel író, dolgozó embereket, s kutatók szerint a problémamegoldás terén is kiemelkedőek jobbkezes társaikkal szemben. Az IQ-juk mellett a szakemberek hangsúlyozzák a balkezesek gyors észjárását és példamutató szókincsét is. Megemlítendő az is, hogy egyes sportok terén jobban járnak a balkezes emberek: a tenisz, a krikett, a birkózás, a futball, a baseball, a boksz és a lovaspóló is ilyen. Ezeket tehát érdemes is ajánlani egy balkezes gyermeknek.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.