Az internet veszélyei

Manapság már egy 5 éves gyerek is tudja, mi a Google, és mit jelent a közösségi oldal. Ez azonban veszélyekkel is jár – hogyan védjük meg gyerekeinket az internettől?

Napjainkban az internet már nem kiváltság, hanem szükséglet. Olykor nehéz elhinni, hogy néhány évvel ezelőtt még nem volt rá ekkora szükségünk. Mára azonban, a fiatalabb generációban szinte mindenki a technika magabiztos kezelője, és sokan gyakorlatilag függővé váltak a világhálótól.

Számos előnye, de hátránya is van az internet világának. Mindenki fenn van az interneten – ez valahol jó, hiszen a kommunikációt, az egymásra találást, az információszerzést megkönnyíti. Abba sem árt viszont belegondolni, hogy minden elérhető mások számára.

Ilyen körülmények között hogyan védjük meg a gyermeket, és a kamaszt az internet veszélyeitől? Érdemes öt alapszabályt betartani; akkor kevésbé kell attól félnünk, hogy a gyermek az interneten veszélybe kerül, nem neki való tartalmakat nézeget, vagy zaklatni kezdik.

1. Az internettel töltött idő

Sok múlik a megfelelő nevelésen. Határozzuk meg, mennyi időt tölthet naponta a számítógép előtt, illetve konkrétan a világhálón szörföléssel a gyermek, de maradjunk fair-ek vele szemben! Ne legyünk igazságtalanok, realitástól elrugaszkodók, és durvák!

Különösen a kamasznál esélyes, hogy kijátssza a szabályokat, ha nem reális elvárásokat támasztunk vele szemben. Természetesen ne ellenőrizgessük állandóan, de azt megtehetjük, hogy kikötjük, csak akkor netezhet, amikor mi is otthon tartózkodunk.

Így könnyebb követni, mennyi ideig használta a netet. Néha benézhetünk közben a szobába: ha becsukja az ajtót, az nem jó jel. Valószínűleg olyasmit is meg akar nézni, amit nem engedne a szülő neki. Ne hagyjuk, hogy bezárkózzon a szobába!

gyerek620x360

2. Jelszavak

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a számítógépünk megfelelően védett! Lássuk el jelszavakkal a programokat, amelyekről úgy gondoljuk, hogy ártalmas a gyermek számára. A játékokat is el lehet látni jelszóval. A jelszó legyen olyan, amit valóban csak mi tudunk, ne túl könnyen kitalálhatót alkossunk! Változtassuk gyakran, mert manapság a gyerekek többet tudnak, mint hinnénk, vagy egyszerűen rá is jöhetnek.

3. Nem neki való oldalak

Blokkoljuk azon oldalaknak a hozzáférhetőségét, amelyekről úgy véljük, hogy tartalmuk nem a gyermeknek való, és ebbe az oldalakon feltüntetett reklámok is beleértendők. Ha mi magunk is használjuk a számítógépet, hozzunk létre erre a célra másik felhasználót, más internet-beállításokkal, szintén belépési jelszóval, így a gyermek nem fér hozzá a szülő által használtakhoz.

4. Online vásárlás

Manapság igen könnyű az interneten kiválasztani és megrendelni egy terméket. Ez egyrészt nagyon jó dolog, de itt is megvan a veszélye annak, hogy a gyermek szabadon hozzáférhet és rendelhet valamit. Minden vásárlást intézzünk magunk!

Inkább szóljon a gyermek, mit szeretne. Ő véletlenül se tudja a bankkártyánk kódját vagy a weboldal belépésünket, ahol vásárolni szoktunk, különben olyan dolgokat vásárolhat meg, amelyre nincs is szükség, arról nem beszélve, mennyi pénzt költene el online!

5. Szabályok

A gyermekek és a kamaszok, akkor tartják magukat távol leginkább veszélyes dolgoktól, hamegmagyarázzuk nekik, miért is veszélyes az rájuk nézve. Ne csak fektessük le a szabályokat, hanem magyarázzuk is el a lényegét!

Ez az egyetlen igazi módja, hogy megvédjük őket az interneten a túlzott kitárulkozástól. Tudják, mit érdemes tenni és mit nem, hogyan óvhatják meg magukat, nem árt azonban, ha a szülő maga is jártas a technika világában és tudja, miről beszél például, ismeri, hogyan működik egy közösségi oldal, különben könnyen hiteltelen lehet.

Forrás: