Az a fránya gerincferdülés!

Iskolai szűrővizsgálatok során hangzik el egyre többször: gerincferdüléses a gyermek! Az aggódó szülő a legrosszabbra gondol, de a legtöbb esetben orvosolható a dolog.

Sok szülő szeme előtt villan fel a fűző, a műtét vagy a tolókocsi képe; feleslegesen! A legtöbb esetben olyan egyszerű és ártalmatlan dolgokról van szó, amelyek kezelése megoldható, csak szakember segítségét kell kérni!

Az iskoláskorban fellépő gerincferdülések 70 %-a ismeretlen eredetű, ami azt jelenti hogy nem tudjuk visszavezetni a csont-és izomrendszer valamilyen veleszületett vagy szerzett betegségére. Ilyenkor együttesen, vagy külön-külön okolhatjuk a helytelen testtartást, az iskolapadban töltött hosszú órákat, vagy éppen a gerinc két fő ellenségét, az oldaltáskát és a számítógép előtt töltött időt.

Kevesen tudják, hogy a gerincnek van több nyílirányú görbülete előre-hátra irányban, amelyek a felegyenesedett járást vagy a teherhordást teszik lehetővé. A gerinc oldalirányú görbülete a gerincferdülés. Az esetek egy részében az oldalirányú görbülethez a csigolyák elfordulása is társul, ilyenkor úgynevezett bordapúp alakulhat ki.

A betegség diagnosztizálása szűrővizsgálattal történik, de a gondos szülő is észre veheti. A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, hátfájdalom, a fizikai terhelhetőség csökkenése.

Az évek során szövődmények is kialakulhatnak: az ízületek egyenetlen terhelése miatt térd-, illetve csípőízületi porckopás jöhet létre. Súlyos fokú gerincferdülés esetén a légzőmozgások akadályozottsága miatt légzési elégtelenség, valamint másodlagos szívbetegség alakulhat ki.

gerinc9

Nem kell megijedni, valóban hatékony módszerek közül válogathatnak a szülők! A leghatékonyabbnak egy több mint száz éves módszer bizonyult, a Schroth módszer. Katharina Schroth fejlesztette ki, azóta tökéletesítik.

Lényege hogy nem csak a gerinc oldalirányú görbületét, hanem a csigolyák elfordulását, így a bordapúpot is korrigálják. Más módszerek is léteznek, amelyek közös pontja, hogy törzsizomzat erősítésével, nyújtásával próbálják elérni a szükséges korrekciót.

Ezeket tornagyakorlatok alkotják, melyeket egyedül, segítővel vagy eszközzel lehet végezni. Az ilyen tornák vezetése mindenféleképpen szakember feladata! A korzett vagy fűző egy olyan, a testméretekhez szabott műanyag eszköz, amely a gerinc bizonyos pontjaira gyakorol megfelelő hatást, és így ér el változást.

Csak akkor hatásos, ha napi 20-23 órán át viselik! Bár a mai fűzők vékonyak, testhez simulók, kényelmesek, de nem leányálom a viselésük. Ezeken kívül sporttal is tudunk segíteni a gerincferdülésen, az úszás kifejezetten jót tesz, mert vízben lebegő testhelyzet, a gerincoszlop nyújtása és erősítése révén segít. Többi sportnál ki kell kérni a kezelőorvos véleményét, a versenyszerű sportok azonban nem ajánlottak.

Amennyiben szívesen olvasna még a témában a gyermekeket érintő gerincferdülésről, kattintson!

Forrás: