Apára igenis szükség van!

Korábban nem volt jellemző, hogy a gyermek már az első hónapokban ugyanúgy kötődjön az apához, mint az anyához. Ma egészen más a helyzet. Sajnálatos, hogy igen sok családban nő fel a gyermek apa nélkül : természetesen az anya is megoldja, akár erején felül a csemete ellátását, gondoskodik róla, igyekszik mindent megadni neki, a hiányzó szülő szeretetét is pótolni, azonban az apa és a gyermek kapcsolatát mégsem pótolhatja semmi.

Ez egy másfajta kötődés, amely ellentétben a korábbi évszázadokkal, évtizedekkel, ma már ugyanúgy lehet elsődleges, mint a gyermek anya iránti kötödése.

Az anya és az apa szerepe eltér a csemete fejlődésében. Az apákra sokkal jellemzőbb például, hogy bátorítják, biztatják a gyermeket a megismerő és helyzetmegoldó próbálkozásaiban, míg az édesanyák jobban szeretik biztonságban tudni őt.

Az apák gyakrabban kezdeményeznek stimuláló mozgás játékokat, és igyekeznek a játékban irányítók maradni. Nem véletlen, hogy az apa hiánya problémát okozhat egy fiúgyermeknél, hiszen az apák nagy gondot fordítanak arra, hogy fiaik a nemüknek megfelelően viselkedjenek.

Napjainkban más a helyzet, mint régebben. Nagymértékben nőtt az elmúlt évtizedekben az apák szerepe a gyermekek nevelésében. Már a baba megszületése után nagyobb szerepet vállalnak annak gondozásában, mint egykor: érzelmi támaszt nyújtanak, hiszen bár az újdonsült anyukának vannak anyai ösztönei, önbizalma kevés: még sosem volt gyermeke, pánikba eshet, ügyetlennek tarthatja magát. Ilyenkor igen fontos, hogy önbizalmát erősítse partnere.

Mivel azonban az anya most is az első számú gondozó, nehéz helyzetbe kerül az apa, ha például válásról van szó. Kapcsolata a gyermekkel – különösen, ha az már tinédzserkorba lépett – sokszor eredetileg is lazább, és ha kikerülnek a mindennapokból, azaz elveszítik az állandó találkozás, a közös időtöltés lehetőségét, könnyen eltávolodhatnak egymástól.

apasag2

A szoros kapcsolat az apával sajnos igen sok esetben megszűnik, miközben a válás kevésbé befolyásolja az anyával való kapcsolatot, pedig ezzel nem mondunk újat: lényegesen kiegyensúlyozottabbak, jobban érzik magukat a bőrükben és a világban azok a gyermekek, akiknek mindkét szülővel jó a kapcsolatuk.

Az apává válás megváltoztatja a férfiakat. Egy kutatás szerint összehasonlítva a gyermektelen és a családos férfiak tesztoszteronszintjét, jelentős a különbség: hormonális változásokat is okoz az apaság. Ha csökken a hormonszint, az hozzásegíti a férfiakat a kevésbé agresszív viselkedéshez, vagyis alkalmasabbak lesznek a gyermeknevelésre. Biokémiai változás történik, ez viselkedésükben is tükröződik.

Az apák biológiai programja az, hogy segítsék a gyermeküket felnőni. A mai, szomorú tendencia, miszerint sok családban maradnak a gyermekek apa nélkül, egyáltalán nem jó dolog, az apák ugyanis nem nélkülözhetők a gyermeknevelésben! Az anya nem cselekszik jól, ha apja helyett apja is akar lenni a csemetének, hiszen az nem az ő dolga!

A gyerekeknek szükségük van az édesapára, hiszen általa tanulják meg azt, hogy mi a különbség a férfi és a nő között, és mit jelent a férfi szerep egy családban. Persze, nem csak válás esetén beszélhetünk az apa hiányáról, hanem akkor is, ha – és ez manapság igen furcsa ellentmondás – a család fenntartásáról is gondoskodó apa alig van otthon. Az apától elvárják, hogy építsen karriert, tartsa el a partnerét és gyermekeit, melynek érdekében nem egyszer több munkát, túlórákat is vállal. Ám akkor is furcsán néznek rá, ha mindezek miatt kevés ideje marad a családjára, pedig éppen a szerettei azok, akikért dolgozik.

Visszatérve a válás, vagy az anya és az apa különélése esetére: felnőhet a gyermek az apa nélküli családban is, és lehet belőle öntudatos, életrevaló fiatal. Sőt, a válás sok esetben rengeteg stressz alól szabadítja fel a szülőket és a gyermeket is, azt azonban az apának fontos tudnia, hogy a gyermek érzelmi világáért, lelki fejlődéséért őt is felelősség terheli. Ezért sem ajánlatos a csemete előtt az apát befeketíteni, vagy szidni. Bár nem látja őt minden nap, ettől még főszerepet játszik a gondolataiban!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.