A társasjátékok fejlesztő hatásai

Kutatók szerint a táblás társasjátékok fejlesztik a kommunikációs készséget. A brit kormány kommunikációs tanácsadója, Jean Gross azt is tanácsolja, hogy emellett fordítsunk elég időt arra, hogy meghallgassuk a gyerekeket. 

„A Cluedo gondolkodásra ösztönöz, ezért rendkívül hasznos játék. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek ne csak azt tudják elmondani, hogy itt és most mi történik, hanem azt is képesek legyenek kifejezni, hogy mi az, ami még lehetséges. A Scrabble pedig, amely a szavak leírására épül, a szókincset fejleszti.” – magyarázza Gross.

Nem csak ezekkel a játékokkal lehetséges azonban a tanulás. „A kígyók és létrák nevű társas kitűnő az irányok begyakorlásában. A ‘fel’, ‘le’, ‘egyenesen’ utasítások alapján tanulnak meg a kicsik tájékozódni.”

A tanácsadó hasznosnak találja még a tematikus kártyák használatát is, amelyek egy-egy feladat elvégzésére szólítanak fel. A Dundee Egyetem kutatása szerint a gyerekdalok éneklése és a fényképalbum nézegetése szintén fejleszti a nyelvérzéket.

Erre igen nagy szükség is van, mivel 2010-ben csak Nagy-Britanniában 94 ezer ötéves nyelvi készsége nem érte el az életkorában elvárható szintet. Szakemberek szerint a jelenség oka a sok tévénézés, a videojátékok, és a közös családi étkezések ritkulása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.