A döntés a kezedben van! Vagy anyáéban?!

A továbbtanulás nehéz ügy. Ráadásul nagyon fiatalon kell döntenie róla a tininek, ha egyáltalán ő dönt és nem a szülei. Mikor dől el gyermekünk jövője?

Nagy a nyomás

Ha apa és anya sikeres a munkájában és magas beosztásban dolgoznak, számukra evidens, hogy a lurkó is hasonló babérokra fog törni. Mit lehet tenni akkor, ha ő mégis más fába vágná a fejszéjét? Akár szó szerint véve, és a kényelmes bőr fotel helyett inkább választja, hogy szerszámmal a kézben, szakemberként fog tevékenykedni.

Szárnypróbálgatás vagy terelőtáblák?

Nem minden szülő képes ezt elfogadni. Ráadásul a társadalmi beidegződések is gátolják a folyamatot, mivel a szakközépiskolák és más szakmát adó intézmények ritkán szerepelnek a neves iskolák ranglistáján. Ebből pedig számos, rendkívül tudományos következtetést vonhatunk le. Persze ezek közül egyik sem sztereotípia!

shutterstock_35605429

A szakközépiskolában a gyerek csak elzüllik. Ott nem is tanulnak semmit. Bezzeg, ha ráerőltetik a neves gimnáziumot, ahova már a gyerek nagyapja is járt, akkor hátradőlhet a szülő, mert elindította utódját a sikeres jövő felé. Annak ellenére, hogy a gyermekük soha nem a könyveket bújva érezte igazán jól magát, hanem kalapáccsal a kezében, a kertben bütykölve.

A megfelelő iskola kiválasztása valóban összetett feladat. A középiskola ugyanis megadja a fő csapásirányt a gyermek életében. Eldől, hogy szakmát tanul és lesz egy biztos megélhetés a kezében már kamaszként. Vagy gimnáziumba iratkozik, és ezzel beleegyezik, hogy még hosszú évekig nem száll ki az iskolapadból. Mindenképpen mérlegelni kell, milyen érdeklődése van a tininek és milyen környezetben tudná kiteljesíteni a vágyait.

Ne öljük ki a lelkesedést a gyerekből!

Vannak céltudatos gyerekek, aki pontosan tudják, mi lesz belőlük nagykorukban. Ők tartoznak a kisebb csoportba, mivel az általános iskolás diák ritkán töri azon a fejét, ha most nem szerzi meg a jobb jegyet bioszból, lehet nem kerül majd be az orvosira. Persze valójában nem ezen múlik. Már tizenévesen kiderül, mi az, amit szívvel-lélekkel űz a gyerek. Éppen ezért sikerélménye is lesz. A kettő felerősíti egymást és végül körvonalazódik, milyen irányba szeretne elindulni.

shutterstock_3603286

A gond abból adódik, ha apának és anyának más terveik vannak. Esetleg ők már látják gyermeküket az érettségi átadón, és később diplomával a kézben. Akkor is nehéz helyzetbe kerülnek, ha gyermekük olyan pálya irányába orientálódik, amelyet ők nem tartanak kifizetődőnek.

Mivel már mögöttük van néhány munkával eltöltött év, ésszerűnek tűnik, hogy igyekeznek megkönnyíteni gyermekük életét és rávilágítani az esetleges buktatóra. Viszont nincs rá garancia, hogy ők látják helyesen a kérdést. Lehetséges, hogy nem az lesz a legjobb megoldás, ha átveszik az irányítást és elkezdik terelgetni a csemetét.

Nincs igazi recept

Minden szülő boldognak és egészségesnek szeretné látni a gyermekét, viszont azt nem lehet megjósolni, hogyan fogja ezt elérni. Talán nem is a szülő dolga, hogy ezt eldöntse, bár néhány fiatalnak szüksége van a kezdő löketre, de utána, akárcsak a fecskéknél, hagyni kell, had próbálgassa a szárnyait.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.