5 tünet, amit a gyermeknél komolyan kell venni!

Egy orrfolyás, gyomorpanasz vagy viszkető kiütés még nem ok arra, hogy a gyermekkel a sürgősségire rohanjunk – ám vannak tünetek, amelyeket mindenképp komolyan kell venni a kicsiknél.

A szülők hajlamosak rá, hogy pánikba essenek, ha a gyermekük tüsszögni kezd, folyik az orra, fájlalja a gyomrát vagy bőrirritációt tapasztalnak nála. Ezek kevésbé komoly tünetek gyermeknél, az ilyen esetek még nem indokolják a sürgős segítséget – ám a magas láz vagy a merev nyak már igen. Idegességet és energiát takarítunk meg, ha tisztában vagyunk vele, mely tünetek esetén kell azonnal az orvost hívni és melyeket lehet egyszerűen otthon is kezelni.

Ha például a gyermek nagyon gyengének tűnik, betegebbnek, mint valaha, akkor egyértelmű, hogy sürgősen orvosra van szüksége! Jó tanács még, hogy hallgatni kell a megérzésünkre – ha rossz előérzetünk van, hívjuk azonnal a doktort vagy a mentőket! Az pedig, hogy ki fognak minket nevetni, mert egy ilyen „apróssággal” a sürgősségire vittük a gyermeket, sose tartson vissza! Ugyanis ha aztán történik valami a csemetével, nem bocsátjuk majd meg magunknak…Lássuk, melyek azok a komoly tünetek gyermeknél, melyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni?

1. Magas láz, 1 évesnél idősebb gyermeknél

Ha a gyermek bőre forró, kipirult, első reakciónk az, hogy minél előbb orvoshoz kell vinni – ám vannak esetek, amikor ez mégsem szükséges. Érdemesebb nem a lázmérő értékéből kiindulni, hanem abból, milyen tüneteket produkál a csemete és hogyan néz ki. A láz a szervezet reakciója, mellyel magát védi egy fertőzés ellen. Ha a gyermek lázas, az azt jelzi, hogy jól működik az immunrendszere. A lázat legcélszerűbb gyermeknél a végbélben mérni. A hónaljban mért lázhoz egy értéket érdemes hozzáadni, hogy a pontos eredményt kapjuk. Acetaminofen vagy ibuprofen (6 hónaposnál idősebb gyermeknél) csökkenti a lázat – a pontos adagolást mindig tartsuk be, legyen az vény nélkül kapható vagy orvos által felírt készítmény! Fontos még tudni, hogy a lázcsökkentő gyógyszerek nem harcolnak a lázat okozó fertőzés ellen.

lazas

Sok szülő szükségtelenül ad gyermekének gyógyszert, akkor is, ha a láz értéke ezt nem indokolja. Nem olyan komolyak a tünetek a gyermeknél, ha eszik és iszik, valamint nem néz ki rosszul. A legtöbb láz esetében nincs szükség azonnali sürgős ellátásra. Egy 2 éves vagy ennél idősebb gyermeknél azonban, ha a láz közel 40 fokos, vagy nem múlik el 4 napon túl sem, szükség van doktorra – 2 évesnél fiatalabb, lázas csemete esetén pedig 48 órán belül orvoshoz kell fordulni!

2. Fejfájás

Hogyan ítélhetnénk meg egy gyereknél, hogy komoly-e a fejfájása? Azonnal orvos kell-e, vagy elég, ha kihagyja az óvodát/iskolát aznap és alszik egyet? Az egyszerűbb fejfájások többsége vény nélküli készítmények hatására vagy pihenést követően elmúlik, míg a komoly fejfájásokra ez nem igaz. Ha a gyermek fejfájása órákon át tart, vagy a fájdalom annyira intenzív, hogy sem enni, sem játszani nem tud, sőt, kedvenc rajzfilmjét sem élvezi, akkor hívni kell az orvost. Ha a fájdalom lehetetlenné teszi, hogy a gyermek normális tevékenységeket elvégezzen és csak a fájdalomra tud gondolni, a helyzet elég egyértelmű.

A fejfájást gyakrabban okozhatják a fejben a feszes izmok, mintsem agyhoz kapcsolódó problémák, ám a neurológiai tünetekkel járó fejfájás – így pl. zavartság, homályos látás, járászavar – azonnali sürgősségi ellátást igényel!

Amennyiben a fejfájáshoz láz, hányás, zavartság vagy merev nyak társul, az súlyos fertőzésről vagy betegségről árulkodhat, így például agyhártyagyulladásról (meningitis), mely sürgős orvosi beavatkozást kíván!

Ha a gyermek gyakran panaszkodik fejfájásra, az szintén intő jel, hogy meg kell nézetni az orvossal – a gyerekeknek ugyanis általában nem fáj a fejük.

fejfajasgyerek

3. Szétterjedt kiütés

Ne a gyermek lábára vagy karjára koncentráljunk – az itt megjelenő kiütések többnyire ártalmatlanok – ám ha a kiütés az egész testet borítja, az már figyelmet érdemel! Ha megérintjük a piros kiütést és fehérré válik, majd ha békén hagyjuk, ismét piros lesz, általában nincs ok aggodalomra. A vírusos és az allergiás kiütésekre, a csalánkiütést is beleértve, jellemző ez.

Ám azok a piros vagy lilás kiütések, melyek nem változtatják meg színüket, ha hozzájuk érünk, sajnos komoly tünetek a gyermeknél: lehetnek agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés tünetei is, különösen, ha lázzal párosulnak! Ez a típusú kiütés viszont az arcon is jelentkezhet, hever köhögési rohamok vagy hányás után, így ilyen esetekben nem komoly betegség jele. A gyermek biztonsága érdekében azonban mindig célszerű sürgős orvosi ellátást igényelni!

Szintén orvosi vészhelyzet, ha a kiütéseket az ajak duzzadása kíséri – a csalánkiütés típusú kiütéseket azonnal lehet kezelni diphenyhadramine-nal (Benadryl). Ha ajak- vagy arc dagadás, duzzadás jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni! Különösen, ha a gyermek légzése nehézkes vagy erre panaszkodik, a mentőket kell hívni – a tünetek ugyanis anafilaxiás reakcióra utalnak. Ez életveszélyt jelentő allergiás reakció!

4. Súlyos gyomor probléma

Amennyiben a gyermeknek ételmérgezése vagy gastroeneteritis-e van („gyomor influenza”), fontos ellenőrizni, milyen gyakran hány és van hasmenése. Mindkettő kiszáradáshoz vezethet – enyhe kiszáradás esetén az orvos javasolhatja elektrolit oldatok beadását otthon a csemetének, de a kezelés a gyermek korától is függ. Ha állapota romlik, orvoshoz kell fordulni. Három hányás egy délután alatt még talán nem vezet kiszáradáshoz, ám nyolc hasmenés nyolc óra alatt már valószínűleg igen, és ez a hányás-hasmenés kombinációjára is igaz. A kiszáradást komolyan kell venni és sürgősségi ellátást igényel!

Ha a gyermek nem képes megtartani szervezetében a folyadékot, beavatkozásra van szükség – infúzió vagy orvos által felírt készítmény kell, amely megállítja a hányást. A legkisebb gyermekek vannak leginkább kitéve a kiszáradás veszélyének.

hasfajas

5.Merev nyak, nyakfájás

A merev nyak agyhártyagyulladásra utal, ami orvosi vészhelyzet! A szülő jogosan esik pánikba, ha azt látja, hogy a gyermek mozgása, állása merev, és nem képes sem balra, sem jobbra mozdítani a fejét. Előfordulhat, hogy valami miatt fájnak az izmok és ez okoz ilyesmit, de a problémát komolyan kell venni! Nézzük mindig a tüneteket együttesen, ne csak egyet önmagában! A merev nyak önmagában jelentheti azt, hogy a gyerek elfeküdte, de ha a merev nyakhoz láz, fényérzékenység vagy fejfájás társul, a gyermek életveszélyben lehet.

Ugyanakkor, a merev nyak lázzal kombinálva mandulagyulladást is jelezhet – minden esetben hívjunk orvost, hogy félelmeinket eloszlassa! Természetesen, ha trauma okozta a merev nyakat, azonnal sürgősségi ellátást kell igényelni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.