5 tévhit a gyermekek magassága kapcsán

A súlyemelés sem káros a lurkók növekedésére

Meglepően sok tévhit kering a gyermekek magasságának növelésével kapcsolatban, ezek egyike többek között a tejivásra biztatás is. Ezek jó részét azonban teljesen szükségtelen elhinni.

Talán meghökkentő, de számos tévhittel találkozhatunk, ha a gyermekek magassága kapcsán keresünk használható tanácsokat. Tévedések tömkelege kering a világhálón is – például a tejivás. Ám miközben számtalan oldallal és cikkel szembesülhetünk a témában, ezek egy részét abszolút nem kell elhinni.

Lássuk, melyek a leggyakoribb tévhitek a gyermek magassága kapcsán!

1.”A súlyemelés gátolhatja a gyermek növekedését”: a súlyemelés nem szab gátat a növekedésnek, noha bizonyos gyakorlatoktól nem árt tartózkodni, mivel a gerincre szükségtelen terhet ró, sőt tömörítheti a gerincet – ilyen a váll fölé emelt súlyzózás. Ezek még sérülést is okozhatnak, ha nem megfelelően végzik őket.

2.”A gyermek magassága fejlődik, ha sok tejet iszik”: nem szükséges feltétlenül tejet innia a lurkónak a növekedéshez – számos tejtermék létezik, ráadásul ezek túlságosan nagy hangsúlyt kapnak a növekedés terén, jelentős kalcium- és D-vitamin tartalmuk miatt. Fontos tudni, hogy bizonyos élelmiszerekben ugyanúgy megvan a nagyobb mennyiségű kalcium és D-vitamin, bár nem tejtermékek. Nézzünk utána, különösen, ha a csemete nincs oda a tejért.

3.”Pubertáskor után nem lehetséges a további növekedés”: ez egyike a leggyakoribb tévhiteknek – s nem igaz, mivel a gerinc hosszában tovább nőhet, azután is, hogy a gyermek már túllépett a pubertás koron.

4.”A gyermek magasságát a genetika határozza meg”: a genetika nem az egyetlen tényező, amely eldönti egy lány vagy fiú magasságát. Hozzájárul az étrend, a tartás, a testmozgási formák, az alvási szokások, az életmód, melyet nap mint nap folytat. Mindezek együttesen és nagymértékben befolyásolják, hogy milyen magasra nő a gyermek.

5.”A talpbetét segít a növekedésben”: a gyermek magasságát csodálatosan növelő talpbetét is tévhit. Itt a reflexológiáról van szó, ez a technika az, amelyben a szakember meghatározza az egyéni nyomáspontokat a talpon és speciális talpbetétet tervez – így a nyomás bizonyos pontokra tevődik a talpon és ez hozzájárulhat a növekedéshez. De maga a talpbetét nem segít.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.