13 ezer gyerek már tudja, mi egészséges!

Az ivóvízfogyasztás népszerűsítése, az egészséges élelmiszerek megismerése, a helyes táplálkozás, iskolakert építés – néhány azokból a fontos egészségnevelési témákból, amelyekkel annak a 288 iskolának a tanulói találkozhatnak, akik 2014 augusztusa óta részt vesznek a TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 kódszámú, Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés (TIE) elnevezésű projektben. 13 ezer diák az első egészségismeret mérésen, 24 ezren a Hétpróbák sportprogramjain vettek részt.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) konzorciumi együttműködésében a TIE programjai több tízezer gyerek részvételével, több mint 3,5 milliárd forintból, 100 százalékos európai uniós finanszírozással valósulnak meg. A projekt egyik legfőbb célja a 6-14 éves diákok egészséggel összefüggő készségeinek, ismereteinek bővítése és a rendszeres és változatos testmozgás lehetőségének megteremtése.

A Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés projekt célul tűzte ki a sport, és ezen belül a legkülönbözőbb mozgásformák népszerűsítését. 2015 márciusa óta a hétről-hétre megvalósuló, 18 megyét érintő Hétpróba elnevezésű sporteseményeken eddig csaknem 24 ezer gyereknek volt lehetősége kipróbálni az íjászatot, „maratoni” futást, különböző táncokat és küzdősportokat.

A legutóbbi Hétpróbákra május 9-én került sor, ahol országosan összesen 5900 tanuló teljesítette az állóképességet fejlesztő és nehézatlétikai mozgásformákat támogató Maraton és Kinizsi próbák izgalmas, kihívással teli kalandjait. Emellett a tanulók az Egyem vagy ne egyem próbán az egészséges táplálkozással és ételkészítési szokásokkal kapcsolatos bemutatókon, játékos ismeretfelmérőkön vehettek részt.

A komáromi Hétpróba eseményen a Monostori Erődben szervezett különleges programon Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár köszöntötte a sajtó képviselőit, valamint Dr. Török Krisztina a NEFI megbízott főigazgatója ismertette a TIE eddigi eredményeit.

gyerekek

Országosan 250 településen 288 általános iskola csatlakozott a TIE megvalósításához. A projekt sikeréért mintegy 1000 elkötelezett szakember fogott össze országos szinten.

A szakmai csapatokat összesen 900 pedagógus, 54 megyei koordinátor és 77 védőnő alkotja, akik szervezik többek-között az ivóvízzel, a sérülés-megelőzéssel kapcsolatos rendezvényeket, klubszerű foglalkozásokat, valamint a testmozgást és a délutáni szabadidős sportot támogató programokat, segítik az országszerte megvalósuló 36 iskolakert felépülését.

Sikeresen befejeződött a TIE keretében megvalósuló intervenciós kutatás bázisfelmérése is. 18 megyében összesen 13 ezer diák fizikai aktivitással illetve egészséges táplálkozással összefüggő ismereteit és szokásait vizsgálták.

A projekt végén sor kerül a záró kérdéssor kitöltésére is, így mérhetővé válik, hogy az iskolai egészségfejlesztési programok valamint a hétpróbák milyen, egészséggel kapcsolatos ismeret- és attitűdváltozást eredményeztek a programban részt vett gyerekek esetében.

A következő Hétpróbákra május 23-án, majd június 6-án kerül sor. A Búvár Kund próbán úszásra, evezésre, kajak-kenuzásra, sárkányhajózásra lehet majd jelentkezni a programba bevont iskolákból, a „Hogyan mondjam el neked?” próbán pedig egészségkommunikációs feladatokkal találkozhatnak a gyerekek.

Forrás: