Virágvasárnap – 2022-ben április 10-én

„Elmúlt a tél, itt a tavasz. Minden bokor újraéled. A földből a virágokat előhúzzák a tündérek.” Végh György „Virághozó április” című verse az igazi tavaszi hónapot jegyzi.

A megújult természetben a népszokások mind tisztító jellegűek, hiszen ahogyan a természet megújul, új élet serken mindenütt, meg kell tehát tisztulni az embereknek is, amelyre jó alkalmat adtak a húsvétot megelőző hetek tennivalói.

A húsvét előtti vasárnap neve Virágvasárnap, a keresztény ünnepkörben a nagyhét kezdete, a farsang vége utáni 40., a húsvét előtti 7. nap. A Gergely naptárban, a keresztény egyházaknál ez a nap legkorábban március 15-ére, de legkésőbb április 18-ára eshet. Az ókorban, a Közel-Kelet országaiban szokás volt, hogy a templomba vezető utat beterítették gallyakkal, pálmaágakkal. Ezt a tiszteletet adták meg Jézusnak is, aki a kereszthalála előtti vasárnap vonult be Jeruzsálembe.

húsvét, tojás, barka

Fotó: 123rf.com

A katolikus egyházban virágvasárnap a nagyböjt utolsó hetének kezdete. Ezen a napon a hívők a templomokban barkaszentelést és körmenetet tartanak.

Virágvasárnapon, a szépség és a tisztaság ünnepén, kis időre elfelejtették a gazdák a kinti munkát, mert ők is csatlakoztak az ünnepi készülődéshez. A néphagyomány szerint virágvasárnap számos vidékén, mint pl. a palócoknál, a lányok egy szalmabábut menyecskeruhába öltözettek, énekelve végig vitték a falun, majd vízbe dobták vagy elégették. Ezt a bábut nevezik villőnek, kiszének. Sok helyütt erre az alkalomra vették fel új ruháikat a lányok, a menyecskék pedig a legszebb szoknyájukban mentek a templomba.

Szerző: Szigethy Emma

Olvasd el ezt is!

Húsvétra készülünk-Húshagyó kedd, hamvazó szerda, böjti időszak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.