Mi kerül az asztalra? – Hagyományos húsvéti ételek a nagyvilágból

Miközben Magyarországon mindenkinek ismerős a húsvéti menü, addig a világ más tájain más jellegű finomságokat fogyasztanak az emberek az ünnep alkalmából. Így például számos helyen készülnek különleges desszertek, melyeket érdemes nekünk is megismerni!

Mákos guba a böjt idején, húsvéti sonka és tojás, roppanós fonott kalács – számunkra ismerősek ezek az ételek, ám nem minden országban ugyanolyan a húsvéti ételek kínálata, mint nálunk. A sonka és a tojás természetesen marad, de számos érdekes húsvéti étel készül szerte a világon, melyekre érdemes vetni egy pillantást!

1.Pashka, Oroszország: a piramis alakú édességet sajtból készítik, s mindig felszolgálják húsvétkor. A desszertet gyakran dekorálják vallásos szimbólumokkal – ilyenek például az XB betűk, oroszul Христос Воскрес, azaz Krisztus feltámadt.

2.Colomba di Pasqua, Olaszország: ezt a húsvéti ételt hasonló ízvilág jellemzi, mint a panettone karácsonyi kenyeret, ám ezt (stilizált) galamb formájúra készítik. A puha kalácsba krémet is lehet rakni, a tetejére mandulaforgács és vékony cukormáz kerül.

3.Tsoureki, Görögország: briós szerű húsvéti étel, vadcseresznye ízesítéssel. A tetejére pirosra festett főtt tojást raknak dekorációként, mely Krisztus vérét szimbolizálja.

4.Pinca, Kelet-Európa: nagy, meleg, édes kenyér, kereszt formával a tetején, amelyet gyakran fogyasztanak a Nagyböjt végén Szlovéniában és Horvátországban. Olaszország bizonyos vidékein szintén szokás készíteni.

5.Mona de Pascua, Spanyolország: népszerű húsvéti étel, hagyományos kalács, melyet a szent hét alkalmából sütnek. Leginkább egy nagy fánkra emlékeztet, s a tetejébe kialakított lyukba főtt tojást raknak – majd két tészta-kereszttel bevonják.

6.Meleg keresztes sütemény, Anglia: egyetlen húsvét nem múlhat el ez a jellegzetes csiga nélkül. Az édes süti, tetején kereszttel, évszázadok óta hagyomány. Az ún. simnel torta, vagy gyümölcsös kalács, 11 vagy 12 marcipán golyóval a tetején – az apostolokat jelképezve -, szintén népszerű a húsvét időszakában.

7.Capirotada, Mexikó: egyfajta fűszeres mexikói kenyér, pudinggal, mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel és sajttal töltve. Úgy mondják, e húsvéti étel minden összetevője Krisztus szenvedését szimbolizálja. A szegfűszeg a kereszten a szegeket, a fahéj a keresztfát, a kenyér pedig magát Krisztus testét.

8.Kulich, az ortodox országok kedvence: Bulgáriában, Oroszországban, Grúziában a Kulich sütemény jellegzetes húsvéti étel. Magas (konzerv) dobozokat használnak a formájuk kialakítására, ebben sütik, fehér porcukormázzal és színes dekorációkkal, virágokkal díszítik. A süteményt gyakran megáldatják a pappal a húsvéti szentmise után.

9.Chervil leves, Németország: az ún. „zöld csütörökön” a németek hagyományos zöld színű ételeket fogyasztanak, s a Chevril leves az egyik legnépszerűbb választás.

10.Pacoca de Amendoim, Brazília: földimogyoró, cukor és manióka van ebben a jellegzetes brazil húsvéti ételben, melyet a húsvéti fesztivál keretében szolgálnak fel.

11.Mammi, Finnország: ezt a hagyományos húsvéti ételt vízből, rizslisztből, malátából készítik, melasszal, sóval és narancshéjjal ízesítik – Svédországban is fogyasztják, ott azonban memma a neve.

12.Paskeol, Dánia: ebben az északi országban különleges sört isznak húsvétkor, amely kicsit erősebb a megszokott söröknél.

13.Rosquillas, Spanyolország: ugyancsak szemrevaló és finom sütemény a rosquilla – tulajdonképpen sütött fánk, fermentált lisztből, amelyet minden régióban kicsit másként készítenek. Egyesek sok cukorral szórják meg, mások rozmaringgal ízesítik, s olyan hely is van, ahol ánizs likőrben áztatják.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.