Készülődés húsvétra – ne csak a lelkünkben legyen rend

A húsvéti ünnepekre készülve ráfér házunkra, lakásunkra a nagytakarítás, a rendrakás. Csak úgy, mint az ősz beköszöntével, tavasszal is át kell nézni a polcainkat. Mindenekelőtt a spájzot, a szekrényeket, a hűtőszekrényt.

A polcokat le kell tisztítani, a rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket át kell vizsgálni, nem ment-e bele zsizsik, moly, át kell válogatni a babot, a hagymát, a krumpliról a csírákat le kell szedni. Az üvegeket el kell mosni, szárazra törölni, csak akkor rakjuk vissza a fűszereket, a magokat. Átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, az üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet. Ugyan így tehetünk a naponta használt lisztbe, piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.

Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.

Fotó: 123rf.com


A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, használjuk el, fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben. Ecetes vízzel mossuk el a dobozokat, töröljük át a hűtőpolcokat. A hűtőszekrényben egy kicsi tálkán helyezzünk el szódabikarbónát, megszünteti a keletkező szagokat.

S ha már a rendrakásnál tartunk, következhetnek a ruhás-és cipő-szekrények. A téli ruhákat és cipőket csak tisztán, szárazon rakjuk el. A cipőket sámfázzuk ki, ha más nincsen, akkor újságpapírral, ezáltal megtartják a formájukat, majd kenjük be parafinnal vagy méhviasszal, de megteszi az étolaj is, hogy ne száradjanak ki. A szekrénybe tett ruhák közé – amelyiknek van, annak a zsebébe is – tegyünk néhány szem szegfűszeget és/vagy néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok. Az elővett tavaszi, nyári holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy hol, mit teszünk a kosarunkba. Törekedjünk a számunkra már jól ismert üzletekből, jó minőségű alapanyagokat beszerezni. Figyeljünk a termékek minőség-megőrzési idejére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk. Ha szükséges, szemüveget, nagyítót is vigyünk magunkkal, hogy a csomagolásokon az apró betűket is el tudjuk olvasni.

Fotó: 123rf.com

Ne szégyelljünk szólni az üzlet vezetőjének, írjunk a vásárlók könyvébe, ha azt tapasztaljuk, hogy megkárosítanak bennünket, vagy nem megfelelő a bolt tisztasága, higiénés kötelezettsége.

A húst elkülönítve vigyük haza a többi élelmiszertől, és a megvásárolt ételeket is elkülönítve tároljuk a hűtőszekrényben.

Tiszta konyhában és tiszta eszközökkel dolgozzunk. A nyers húst és a zöldséget ne ugyan azon a deszkán és ne ugyan azzal a késsel aprítsuk. A hússal érintkezett eszközöket, pl. a vágódeszkát, a kést, azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben. A nyersanyagokat elkészítés előtt alaposan mossuk meg, és igyekezzünk minél hamarabb feldolgozni!

Főzés, sütés során kössünk le a hajunkat, hogy még véletlenül se kerüljön hajszál az ételekbe. Mossunk sűrűn kezet, és lehetőleg papírtörlőt használjunk, ne konyharuhát!

Saját érdekünkben feltétlenül tartsuk be a higiénés alapszabályokat!

Szerző: Szigethy Emma

Kedves Olvasó! Amennyiben életmód tanácsra van szüksége, vagy pár megnyugtató mondatra kommentben megkeresheti szerzőnket, aki életmód tanácsadóként is elismert szakember és aki szeretettel várja a kérdéseket!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.