Babás locsolás Húsvétkor

Néphagyományaink egyike a húsvét hétfői locsolkodás, érdemes már kicsiként rászoktatni gyermekeinket.

Az, hogy húsvét hétfőn a fiúk meglocsolják a lányokat, akik cserébe tojást vagy valamilyen ajándékot adnak, igen kedves szokás. Ne fosszuk meg gyermekeinket ettől a tréfás hagyományőrzéstől!

A locsolkodást a legkisebbek játékként fogják föl, aminek azonban nagyon fontos szabályai vannak. A fiúk locsolnak, a lányok tojást adnak. Beszélgessünk erről már 2 év körüli gyermekünkkel, mert biztos tetszeni fog neki az ötlet.

husvet_katt5

A pici fiúknak lehetőleg ne adjuk oda saját kölninket, hanem szerezzünk be egy kicsi spriccelős illatmintát, aminek részletesen magyarázzuk el a használatát. Gyakoroltassuk is vele, hogy tudja, melyik irányba kell fújni, nehogy véletlenül a szemébe menjen a parfüm. Semmi esetre se adjunk kisfiunk kezébe húsvéti pacsuli locsolót, hanem már ekkor szoktassuk az igényességre!

Tanítsuk meg neki azt is, hogy locsolni, hajnaltól délig szabad, utána udvariatlanság, a néphagyomány szerint kifejezetten sértés. A 4-5 évesek már általában elbírják a szódásüveget, ha jó az idő és van olyan a környezetünkben aki nem sértődik meg, ha alaposan lespriccelik adjunk lehetőséget ennek a kipróbálására is. Óriási élmény lesz!

Hálából a locsolásért, ne pénzt adjunk még a nagyobbacska fiúknak se, még ha jobban örülnének is neki, mert ezzel a hagyományok teljesen eltorzulnak. Az édességnek szinte minden fiú örül, és a jó hangulatú sonkázás sem maradhat el a köszöntés után, ami szintén férfias dolog.

recept_doboz37

A kislányokat fel kell készíteni a locsolók fogadására. A 2-3 éveseknek, ha kivágunk papírból nagy tojásformákat, biztosan szívesen rajzolnak (firkálnak) majd rá díszítésképpen, így saját készítésű hímes tojással várhatják a locsolókat. Az ovisok már többnyire ügyesen festik a kemény tojást (kifújtat inkább csak iskolások kezébe adjunk).

Egyszerű és mutatós módszer, ha a tojást főtt lila hagymahéja levébe mártjuk, gyönyörű színe lesz. Ügyesebb anyukák viszont nagy sikert arathatnak, ha ecsettel festegetnek a tojásra lányaikkal! A kislányoknak mutassuk meg, hogy milyen érzés, amikor meglocsolják őket, nehogy megijedjenek. Ha viszont már tudják mire számíthatnak biztos büszkén és boldogan fogják megadni az engedélyt a locsolásra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index